Идва нов ЛЕДНИКОВ период през 2030 г.

Земята скоро може да потъне в 250-годишен мразовит период, смятат руски експерти по климата.

Те смятат, че на всеки 200 години дейността на Слънцето временно отслабва и излъчва по-малко топлина. Според тях "мразовитият период" може да стане причина средната температура на Земята да се понижи с няколко градуса.

За последен път това се е случвало между 1650 и 1850 г., период известен като "Малкия ледников период". По онова време повечето реки във Великобритания замръзнали заради мразовитите зими. Съвременни картини показват хора, които можели да прекосят река Темза на кънки.

Следващият мразовит период трябва да започне между 2030 и 2040 г. Но учените от Обсерваторията Пулково в Санкт Петербург смятат, че студеният период вероятно няма да е толкова суров, колкото последния.

"Явно е, че дейността на слънцето отслабва. Поради това може би вървим към мразовит период, който ще трае 200-250 години", заяви изследователят Юрий Наговицин.

"Периодът на ниска дейност на Слънцето може да започне между 2030 и 2040 г., но няма да е толкова тежък, колкото в края на 17-ти век", допълни той, цитиран от БГНЕС. "Няма никакви основания да се твърди, че глобалното затопляне ще продължи до края на този век. Климатът се променя на естествени цикли от по-топло и по-студено, както и от по-сухо и по-влажно време.

Вече се наблюдават първи признаци на охлаждане и тенденцията може да се засили в идните години. Човешката дейност и индустриалните отпадъци оказват сериозно влияние върху околната среда, но природните сили са много по-мощни", заяви Владимир Котляков от Руската академия на науките.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини