Делян Добрев: Ако не бяхме спрели проекта ”Белене”, щяхме да се превърнем в Северна Корея

"Ако не бяхме спрели проекта “Белене” щяхме да се превърнем в Северна Корея, трябваше да вложим едни 20 милиарда лева, ресурси които нямаме”, това заяви на среща с бизнеса в Димитровград Делян Добрев, водач на листата на ГЕРБ в региона. Според него правителството трябва да отмени таксите за пренос при износ на електроенергия, което ще повиши ефективността на системата.

“Правителството на ГЕРБ спря и петролопровода “Бургас- Александропулис”. Там също трябваше да се вложат милиарди, които не можем да си позволим, а по-важното е, че имаше реален риск от екологични катастрофи, които да застрашат туристическия бизнес”, каза Добрев. Според данните от миналата година страната ни е посетена от 7 милиона туристи, а приходите от това са 3 милиарда евро за година.
Пред над 50 представители на бизнеса Добрев изложи основни акценти от програмата на ГЕРБ за следващ управленски мандат. “Ще продължим активно да промотираме условията за бизнес в България, като търсим инвеститори в чужбина чрез специални форуми, каквито досега правихме в Япония, Китай, Индия, страните от западна Европа, САЩ”, каза Добрев. Той разказа, че именно след подобен форум в Япония българска фирма е сключила договор за доставка на високотехнологично оборудване за всички 99 летища в страната на изгряващото слънце. Патентованата българска техника за около 3 милиона долара гони птиците от пистите, които са голям проблем за авиацията. На най-голямото японско летище годишно 200 птици се сблъскват със самолети, те не предизвикват катастрофи, но заради това се губят летателни часове. ”Може да се каже, че с този договор започнахме да продаваме високи технологии в Япония. Министърът трябва да бъде посланик на всяка една българска компания”, допълни Добрев.

Облекчителни режими за малките фирми в следващ мандат на ГЕРБ обеща вторият в листата Красимир Стефанов. През последните години НАП е успяла да постигне дисциплина при плащането на данъците. Анализа от 2009 година показвал, че има “данъчна дупка” от ДДС измами за 700 милиона, от укриване на обороти за над 1 милиард и половина. Укритите данъци от хора, упражняващи свободни професии също са надвишавали 1.5 милиарда лева.  “Сега до голяма степен сме ограничили злоупотребите с неплащане на данъци, оттук нататък контрола ще се насочи само към рисковите фирми. Средните данъкоплатци да имат ВИП обслужване и партньорско отношение от данъчната администрация. Ще работим и за въвеждането на така наречения “Златен стандарт” и възстановяване на ДДС в седемдневен срок”, каза още Красимир Стефанов.

ГЕРБ е първото правителство от десет години насам, което направи нещо за лекарите специализанти, каза от своя страна доктор Иван Вълканов, седми в листата на ГЕРБ в региона. Сега европейска програма поема таксите на специализантите. По думите му имало реален риск страната да остане без специалисти заради неглижирането на обучението на лекарите. Според него мобилните групи на НЗОК, които проверяват болниците вършат много добра работа, но целта в следващ мандат на ГЕРБ ще бъде въвеждането на електронна здравна карта на всеки пациент. ГЕРБ ще работи за стабилизиране на здравната система, пълен контрол на изразходваните средства, оборудване на болниците със съвременна апаратура, каза още доктор Вълканов.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини