Иван Костов: Държавата се разпада

След икономическата, социалната и политическата криза, вече имаме и криза на държавността, предвид последните събития с градския прокурор на София. Това заяви в Хасково лидерът на ДСБ Иван Костов. Той пристигна в областния град да подкрепи водача на листата Деница Сачева.

„Тя е умното и красиво лице на партията. Когато ме питат за млади хора в ДСБ винаги посочвам първо нея. Тя е голямата ни надежда”, каза по неин адрес Иван Костов. Деница Сачева е била в екипа на здравния министър Илко Семерджиев в кабинета на Костов.

Тя ще работи за Хасково, увери бившият премиер. Деница Сачева е била в борда на директорите на хасковската болница по времето на синьото управление. „Работила е за обществени каузи като здравеопазване и интеграцията на малцинствените групи”, допълни Костов.

Преди срещата със симпатизанти на ДСБ и представители на бизнеса Иван Костов отговори на журналистически въпроси.

- Господин Костов, в навечерието на 1 май идвате в Хасково да декларирате подкрепата си за Деница Сачева?

- Да, за най-красивата и умна листа. Деница Сачева е нашата голяма надежда. През последните години се забелязва едно абдикиране на депутатите от местните проблеми. Но аз съм дълбоко убеден, че политикът трябва да бъде първо местен, а после всичко останало. И вярвам, че Деница Сачева ще работи за този район, ще бъде истински народен представител, който ще защитава интересите на местните хора. Проблемите им не се различават от големите проблеми на страната - страшно обедняване и растяща безработица. Това е големият проблем. Това е и основната задача на следващото управление – да изведе държавата от тази криза. Не само от икономическата, социалната и политическата, но и от кризата на държавността. Виждаме, че самата държавност е увредена предвид последните събития с градския прокурор на София.

- Как ще коментирате последните събития около Цветан Цветанов?

- Всеки политик на място би трябвало да напусне листата. Защото какво знаем за него – че досъдебното производство е спряно, защото има имунитет. Той използва имунитета, за да се крие от правосъдието. Аз се сещам за едни мрачни примери, ако си спомняте – Алексей Петров беше кандидат за президент, братя Галеви пък бяха кандидати за народни представители. Помните ли? Случващото се днес просто е грозна реминисценция.

- Защо според Вас дебатът между големите партии – БСП, ГЕРБ, ДПС влезе в дебрите на конспирацията и подслушванията, а не за основните проблеми, които вълнуват хората – работа, доходи, заплати?

- Ами защото нямат какво да кажат. Това е истината.

- Защо тогава имат високи рейтинги?

- Защото говорят това, което хората искат да чуят. В БСП например със сигурност са наясно, че АЕЦ „Белене” вече е безнадежден проект, но въпреки това говорят, че ще го рестартират, че ще национализират ЕРП-тата. Защото това се харесва на хората. ГЕРБ пък въобще не споменават в програмата си, че страната е в криза и че трябват спешни мерки за преодоляването й. Тоест те въобще не са наясно с дигнозата за състоянието на страната.

Рейтингови са, защото вървят по емоциите на хората и по популизма. Но не търсят решение на проблемите.

- ДСБ беше третата партия след БСП и ДПС, обвинена като евентуален поръчител на подслушванията.

- Е, хайде сега. Това е абсурд. Нека не си говорим такива глупости.

- Господин Костов, защо в Амстердам литър олио струва лев и петдесет, а в България гони 3 лева?

- Защото има монопол. Монопол, злоупотребяващ с пазара. Защото има картелно споразумение. Питал съм: защо никой не вземе да внесе олио? Обяснявали са ми: няма да стигне до България въобще. На българския пазар не може да се появи свободно нито производител, нито вносител, ако не е част от картелното споразумение. Същото е и със захарта.

- Значи няма свободен пазар в България?

- Тези сектори специално са картелирани. Това с олиото, между другото, е мой пример, аз съм го посочвал неведнъж.

- Никъде в програмата ви няма заявено намерение за косвените данъци (акциз и ДДС). Намаляването им би имало незабавен ефект върху доходите на хората.

- Считаме, че те трябва да останат. И ще обясня защо. Ако в днешните условия на монопол бъде намалено ДДС-то на лекарствата например, аз съм убеден, че това няма да свали цената им. Просто трите фирми, господстващи на пазара, ще калкулират разликата в печалбата си и по този начин ще я увеличат. Същото е в другите монополизирани сектори. Това може да се направи единствено ако се възстанови свободната конкуренция. От друга страна, всяко намаляване на косвени данъци не е ясно върху какво резултира, те имат много широк спектър на въздействие.

Затова нашите предложения са фокусирани върху ограничен сектор на въздействие – малките, семейните фирми, самонаетите, едноличните търговци. Държавата трябва да се откаже от едни 350 милиона и да ги остави на тях. Там със сигурност ще има ефект.

- А за акциза на цигарите? Ако се намали налогът върху тях, те се върнат на нивата отпреди Дянков и цената им се изравни с тази в съседните Турция и Гърция? Така се решават веднага няколко проблема – контрабандата изчезва, а в бюджета влизат 1.5 млрд. лева, които сега отиват в джоба на трафикантите.

- Трябва да се ликвидира държавната закрила върху контрабандата на цигари. Тези, които осъществяват тази закрила, трябва да се махнат от управлението.

Между 40 и 50 процента от пазара е изсмукан от контрабандата. Ако се възстанови пазарът, ще има същия ефект, който казвате – парите от акциза ще отиват в бюджета.

Тоест борбата трябва да е в другата посока. Не с намаляване на акциза, а чрез възстановяване на пазара, противодействие на монополите, изсветляване на сивия сектор, пресичане на контрабандата. Това са основните мерки, които могат да възстановят растежа.

А по-нататък може да се мисли за намаляване на косвените налози. Но пак казвам, при положение, че са ликвидирани монополите, картелирането и има гарантирана свободна конкуренция.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини