Модерна България: Има живот и след кризата

Д-р Людмила Тодорова и Жан Люк Мерио

Има и живот след кризата, заяви генералният секретар на Европейската асоциация на търговците и преработватели на месо Жан Люк Мерио. Експертът по животновъдство в ЕС днес бе в Хасково по покана на гражданска листа "Модерна България", за среща с животновъди и фермери от Южна България. На нея Мерио обясни възможностите за достъп до европейско финансиране, как родните фермери да бъдат в съзвучие със селскостопанската политика на ЕС и как да оцеляват всред кризата. „Дори и в най-голямата криза има начини за подпомагане, а и кризата ще свърши” убеден е Мерио.

Според домакините от „Модерна България”, сега е момента тези начини да се разберат, защото съвсем скоро, през юни, Брюксел ще обсъжда общата селскостопанска политика на ЕС за следващия програмен период.

Визитата на Мерио неслучайно е по покана на "Модерна България". Водачът на листата за Хасково д-р Людмила Тодорова е председател на Съвета на аграрните организации в България-единствената българска организация в сектора, която е представена в Брюксел. Това е факт от 2007-ма година, когато организацията става асоцииран член на Европейското фермерско лоби.

Подпомагане на производството и структурно определящият отрасъл на селското стопанство, граждански контрол над властта и ограничаване своеволията на монополите са сред приоритетите в предизборната програма на Движение „Модерна България”, с бюлетина №9.

„Не може на уж свободния пазар в България млякото да струва колкото в Брюксел-1 евро/около 2 лв/ при условие, че изкупната цена тук е едва 30 евроцента/60 ст/. Това е контролирана цена. Защо в Полша литър мляко е само 1 лв?” даде пример д-р Тодорова. Според нея монополистите трябва да бъдат законово задължени да ограничат печалбите си в интерес на крайния потребител. Тези и други законодателни промени могат да се осъществят с прецизен ремонт на Конституцията, допълват още от „Модерна България”.

В търсене на промяната „Модерна България” залага на активни млади хора. Сред кандидатите за народни представители от името на гражданската листа личат имената на Женя Пелтекова, Андрей Петров, Даниела Боева и др.

На срещата присъстваха фермери от Южна България
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини