Българският отбор с награда от Intel Business Challenge Europe 2013

Intel обяви победителите от Intel Business Challenge Europe 2013 по време на Euro Nano Forum

ДЪБЛИН, 20 юни 2013 г. - Intel Corporation днес обяви победителите на Intel Business Challenge Европа 2013 г., резултатът от 8-месечно състезание за бизнес план, което помага за идентифицирането и подпомагане на някои от най-креативните и иновативни студенти и дипломанти в Европа. Проведено заедно с Euro Nano Forum, форумът, който събира европейските експерти по нанотехнологии, Intel Business Challenge Europe е конкурс за насърчаване на иновативни решения и интелигентни технологии на бъдещето. Финалистите развиват идеи, които засягат и обхващат здравеопазването и медицински устройства; енергия и cleantech; хората и обществото; ИКТ, биотехнологиите и нанотехнологиите. Участниците трябваше да демонстрират пред жури от venture capitalists, академични и бизнес лидери, че техните решения са в състояние да се превърнат в част от реалния бизнес свят и да артикулират ясно стойностно предложение, бизнес стратегия и пазарен потенциал.

След поредица от интензивни семинари за обучение и двудневния изборен процес, петимата победители бяха наградени да отидат на световните финали, избрани от жури под председателството на Марчин Хейка, управляващ директор на Intel Capital Източна Европа, Близкия Изток, Африка и Русия. Петте отбора-победители ще представят Европа на финалите на Intel ® Global Challenge 2013 в Калифорнийския университет в Бъркли през октомври 2013 година.

Първото място бе присъдено на Sensing ElectroMagnetic Plus (SEM+) от Италия. SEM+ разработва и предлага на пазара нова патентована технология, която въвежда допир в третото измерение в сензитивните сензори за докосване. SEM + слоят открива позицията и интензивността (натиска) на множество контактни точки на повърхността дори и тя да е извита или гъвкава. Технологията, приложена на потребителски електронни устройства, позволява по-естествено взаимодействие между хората и устройства.

Решението за сигурност - Excalibur - от Словакия получи второ място. С възхода на Интернет на Нещата (Internet of Things), Excalibur има за цел да осигури безпроблемно и вездесъщо удостоверяване, всички потребителски сметки да бъдат подсигурени, използвайки мобилния си телефон.

Трето място бе присъдено на решения за имплантируеми биоматериали - Tensive от Италия, на четвърто място е българската платформа за дизайн на игри - Gameleon, а на пета позиция е иновативната техника Catheter, създадена от датския отбор BioRepeller. Всички пет наградени победители получилиха място в Intel ® Global Challenge в Калифорнийския университет в Бъркли, Силициевата долина.


Отличените отбори са измежду хиляди кандидатури от 27 страни първоначално получени за Състезанието.

 Отборите, състезаващи се на финалите в Дъблин са от 9 държави: България, Дания, Израел, Италия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия и Обединеното кралство. Всички участващи отбори получиха напътствия и подкрепа от международни експерти през цялата си подготовка, за да усъвършенстват своите идеи, да създават жизнеспособни бизнес планове и усъвършенстват своите презентации за привличане на интерес и инвестиции.

Intel е организатор на проекта, заедно с Junior Achievement-Young Enterprise и INVESTIN High Tech Foundation като стратегически партньори. Тази година, IBC Европейски финали са били одобрени от ирландското председателство на Европейския съюз, което дава на участниците дори по-голяма публичност на европейския пазар и на ниво разработване на политики. Победителите сега ще продължат да се състезават в световен мащаб срещу финалистите за международната титла на Intel ® Global Challenge в Калифорнийския университет в Бъркли, базирани в световния център на  технологиите, Силициевата долина.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини