Енергийната комисия обсъжда промени в закона за енергетиката

Парламентарната комисия по енергетика гласува промени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесени от Явор Куюмджиев и група народни представители, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според изменението се определя за всеки ценови период пределна стойност на разходите на оператора на електропреносната мрежа за закупуване на разпологаемост за студен резерв въз основа на тръжна процедура.

По време на заседанието заместник-председателят на комисията по енергетика Явор Куюмджиев от Коалиция за България каза, че с предложеното изменение за създаване на гаранции за защита на крайните потребители и осигуряване на баланс между производството и потреблението на електрическата енергия, се дава възможност на ДКЕВР да балансира производството и консумацията на електроенергия на крайните потребители.

„Дава се и възможност на ДКЕВР да изключи от такса пренос добавките за зелена, кафява енергия и разходите. Въвежда се възможност за създаване на нов вид плащане от всички потребители на електроенергия в страната – да участват в заплащането на тези разходи. Основната идея е, че от такса пренос ще отпаднат добавките”, каза Куюмджиев и допълни, че ще бъде създаден нов модел за ценообразуване.

ДКЕВР трябва да определя как ще се компенсират разходите в системата по прозрачен начин, който е в интерес на потребителите. България в момента произвежда повече енергия от възобновяеми източници, отколкото е посочено в европейските директиви, обясни той.

Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева каза: „Ще има прозрачност, тъй като ще има общата сума на разходите към съответните разходи, които всеки ще може да види и прочете. Клиентите трябва да бъдат равнопоставени. Невъзобновяемите разходи включват и договорите с префенциалните цени”.

Според една от предлаганите промени, начинът за компенсиране на невъзстановеямите разходи ще се определя по механизъм за разпределение на тези разходи, по прозрачен между крайните клиенти, присъединени към електроенергийната система и/ или по друг ред предвиден в закон. На заседанието беше приета промяна, свързана с начина за компенсиране на разходите, произтичащи от задължения към обществото, който ще се определя по механизъм за разпределение на тези разходи по недискримиционен и прозрачен начин, между всички крайни клиенти, присъединени към електроенергийната система.

„Ще се даде възможност парите постъпили от продажба на зелени емисии да се включат във фонда за компенсиране на разходите за зелена, кафява енергия и др. енергии със задължително изкупуване”, обясни Куюмджиев.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини