188-годишен храм се разпадна в Симеоновград, Галактион уж ще помага

Равнозначно е на смърт! Тези думи отсякъл Старозагорският митрополит Галактион преди дни, когато дошъл, за да види на място в Симеоновградския квартал „Злати дол“ тъжната картина на срутената местна църква. Християнската обител на 188 години не издържала под напорите на дъжда и вятъра преди 5-6 дни и покривът й рухнал върху основите.

Стойте далече, защото е много опасно! С това предупреждение се обръщат местните към минувачите, полюбопитствали да видят какво се случва навътре в двора на храма. А натам погледите отдалеч привлича стърчащата като бесило камбанария, едва укрепена на прогнила метална конструкция, която всеки момент може да „изпусне“ камбаната.

Храмът “Св. Богородица“ е строен през далечната 1825 година. Възрастните хора разказват, че наоколо имало хубава борова гора. Издигнали църквичката с доброволен труд и дървен материал от леса.

Обителтатта  била прочута и от няколко села наоколо хората идвали да приспиват в двора й на храмовия празник. Идваха с каруци до нашето село от близо и далеч. Бях малка, но добре си спомням, разказва баба Елена. Животът ни е разпънат на кръст от болести и беднотия, вече нямаме и църква, където човек да влезе да запали свещичка, да се помоли, и да отпусне душата си, нарежда още жената.

Бай Васил Генов пък, който живее срещу порутената църква, биел камбаната й години наред. Той е първият чул грохота от падащия покрив. Стана около 5 ч. сутринта. Понеже гърмеше, святкаше и валеше толкова силно, в просъница в първия момент си помислих, че небето се отваря, разказва очевидецът.

Още при първите поддавания на покривната конструкция преди година, иконите и всичко ценно от храма са извадени от него и прибрани в другата църква в Симеоновград.

От община Симеоновград пък вече са подготвили проект за реконструкцията на храма и ще кандидатстват за финансиране по ОП “Развитие на селските райони“. До края на юли програмата ще бъде отворена и общината е готова да подаде документите. В случай, че този опит се провали има и плат „В“, обяснява заместник-кметицата Наталия Пачеманова. Заради факта, че покривът се е срутил по време на буря, общината ще се пробва да получи подкрепа за вдигането му отново чрез Комисията по бедствия и аварии.

Известен факт е, че според канона, колкото и да е пострадала даден църква, тя никога не се разрушава. Ако повредите са твърде много и няма начин да бъде укрепена, се ползват поне основите на старата обител. Междувременно и дядо Галактион е обещал съдействие. Понеже имотът е собственост на църквата и църковното настоятелство, митрополитът прибрал някои от документите, за да „види какво може да се направи по въпроса“.

 

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини