Съд осъди себе си за бавно правосъдие

Софийският районен съд се е самоосъдил заради бавно правосъдие, съобщи lex.bg. По делото е присъдено обезщетение от 1500 лв. на жена, която пет години чакала написването на съдебно решение. Още преди да бъде готово тя завела ново дело – този път заради забавянето.

Първото дело, което жената завежда, е заради инцидент в хипермаркет през октомври 2010 г. Докато пазарува, тя прикляка до щанд, за да разгледа стоката. В същото време се приближава електрокар, носещ дървено пале. При маневра палето пада върху стъпалото ѝ. Счупване няма, но жената твърди, че е имал болки в продължение на месец. Три години по-късно тя завежда дело за обезщетение. Заседанията по него започнали през есента на 2014 г., а в началото на следващата година съдът обявил, че ще се произнесе с решение. Чак през есента на 2019 г. делото било разпределено на друг съдия. Той насрочил ново заседание и чак през януари 2020 г. се произнесъл, че търговската верига трябва да плати 5 хил. лв. обезщетение. Решението влязло в сила почти шест години и половина след образуване на делото.

Междувременно пак в районния съд започва и вторият процес – за бавно правосъдие. По него съдът се самоосъжда още през декември 2019 г., т.е. преди по първото дело да има влязло в сила решение. Съдът тълкува забавянето като отказ от правосъдие и присъжда 1000 лв. обезщетение. След това обаче решението е обжалвано пред градския съд, който увеличава сумата на 1500 лв. И тази сума подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини