Осъден за наръгване с нож стана зам.-областен управител на Смолян

Зам.-областният управител Бейхан Дуран

Скандалните назначения на кабинета “Орешарски”, заради които в страната ни вече 28 дни не стихват протестите, не подминаха и Смолян. Вчера криминално проявено лице зае втората най-висока държавна длъжност в областта. Бейхан Дуран, предложен от ДПС, встъпи като зам.-областен управител. “Бейхан Дуран бе представен официално на служителите на областна администрация от губернатора инж. Димитър Кръстанов вчера следобед” – съобщиха от пресслужбата на БСП – Смолян. “Дуран е роден през 1980 г. в Девин. Бил е кмет на село Грохотно, както и общински съветник в Общински съвет – Девин. Магистър по социални дейности и публична администрация. Все още не е семеен. Най-вероятно Бейхан Дуран ще отговаря за социалните и хуманитарни дейности в област Смолян, заяви управителят инж. Димитър Кръстанов. Заповедта за назначаването на Бейхан Дуран е пристигнала миналия ден.” – пише още в прессъобщението.

Дуран попадна в полицейската сводка и местните вестници през лятото на 2007 г. няколко месеца преди да бъде избран за кмет на село Грохотно, Девинско, като кандидат на ДПС.

На 27 юли 2007 г. (петък) привечер той напада с нож и пребива шофьор на ТИР от Варна. Причина за гнева на Дуран е, че варненецът му отнел предимство на пътя.

Около 18.00 часа Иво – шофьорът на ТИР-а, засякъл пътя на Бейхан, който е управлявал микробус “Фолксваген”. Вбесен от поведението на варненския шофьор, грохотненецът подкарал буса след ТИР-а заедно с няколко души от селото, за да се разправя с него. Щом Иво спрял камиона, 27-годишният Бейхан се нахвърлил върху него, при което му нанесъл побой. Дуран дори извадил и нож, и ръгнал с него варненеца в лявото рамо. На пострадалия е оказана медицинска помощ, а при проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия сегашният зам.-областен управител е заловен.

Срещу него веднага е започнало полицейско производство в РПУ – Девин. След това е предаден на прокуратурата, която го разследвала за хулиганство по чл. 325 от Наказателния кодекс. През декември същата година Девинският районен съд образува наказателно дело от общ характер. Дуран се признава за виновен, подписва споразумение с прокуратурата и съдът го одобрява. Заради чистото съдебно минало той е освободен от наказателна отговорност по чл. 78а от НК и му е наложена глоба от 600 лева. Осъден е и да плати 70 лева за експертиза. Ден по-късно той заплаща глобата и разноските по делото.

Вчера “Отзвук” потърси по телефона за коментар зам.-областния управител Бейхан Дуран. Разговора с него публикуваме едно към едно.

Зам.-областният управител Бейхан Дуран: Това беше битов скандал, който приключи без нищо

Г-н Дуран, как решихте да се кандидатирате за мястото на зам.-областен управител?

Мисля, че мога да заема тази длъжност, понеже разбрах, че няма назначен заместник областен управител. Подадох CV-то си при нашия партиен лидер Салих Аршински. След одобрение разбрах, че ще ме назначат за зам.-областен управител на област Смолян.

С какви лични качества и професионални умения можете да помогне на жителите на областта?

Като експерт в дирекция “Социално подпомагане” изцяло съм се занимавал пет години със социалните проблеми на хората. След това като кмет отново е помагал и мисля, че ще бъда полезен на всеки, който потърси нашата подкрепа.

Преди няколко години имаше инцидент, който завърши с наръгване с нож…

Аз нямам никакво повдигнато обвинение срещу мен. Досието ми е чисто. Кандидатствал съм за кмет и общински съветник и никой не е проявявал интерес за нищо.

Но самият случай бе даден в полицейската сводка?

Това беше битов скандал, който приключи без нищо.

Без никакви последствия ли?

Аз нямах повдигнато обвинение.

А разследван ли бяхте за самият случай?

От другата страна никой не ме е потърсил. Всички, които сме пътували в колата, имаше и други хора, ни разпитаха и се приключи.


Източник: в Отзвук

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини