В Буйново ще имат първокласник за първи път от 3 години

През тази учебна година в смолянското село Буйново ще има един единствен първокласник, предаде Нова ТВ.

Както вече всекидневникът „Родопи Смолян" писа, бъдещата ученичка Ива ще бъде обучавана от учител, който ще преподава само на нея. Местните са наистина щастливи, че в селото ще има първолак.

Като цяло тази година в училището ще има общо 10 деца. Дежурен учител споделя защо Ива не може да учи в смесена паралелка, а се налага да е сама.

„Във втори, трети и четвърти клас нямаме деца. Не за първи път имаме едно дете в паралелка. Всъщност вече сме изпращали два пъти по едно дете в осми клас", обясни учителката от ОУ „Васил Левски" - Елка Иванова.

Образователното заведение е защитено преди повече от четири години. За да продължи да действа, учениците не трябва да бъдат по-малко от десет. Хората в селото са сигурни, че училището ще се самозакрие след някоя друга година.

„Много ми е тежко, но всъщност учителите сме настроени, че рано или късно това ще стане, отдавна работим година за година. Понеже няма работа, младите семейства се изселват постоянно", обясни Елка Иванова.

В случай, че училището затвори врати, Ива ще трябва всеки ден да пътува около два часа през изключително тежък планински терен, за да стигне до училището в село Гьоврен. Майка й твърди, че, ако това се случи, семейството ще трябва да премести местожителството си.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини