Българчета в САЩ искат да учат родопска каба гайда

 Костадин Илчев -преподавател и майстор на инструмента Сн.Инфотуризъм.нет

Българско училище в Америка е изпратило поръчка за направа на няколко каба гайди. Това съобщи Костадин Илчев, който освен, че е ръководител на оркестър "101 каба гайди" е и известен майстор на родопския инструмент. Преди няколко дни той е получил поръчката. Българчетата отвъд Океана са проявили интерес към традиционния фолклорен инструмент и за късмет имат и учител. Едва ли е случайност, но преподавател в майсторлъка на свиренето на гайда, ще бъде родопчанин от Смолян.

Завръщането към националните традиции е неоспорим факт и все повече нашенци искат да притежават истински гайди, както и да се учат да свирят на тях.

Според Илчев, интересът към родопския инструмент главоломно нараства и освен че много българи правят поръчки за изработка и закупуване, все повече деца от Смолян и района искат да изучат инструмента, и да свирят.

Само през последните два дни в състава "101 каба гайди" са постъпили 10 нови деца. Най- малкият гайдар в групата е на 6 години, а най- възрастният е на 65 години, като в състава  има и 7 гайдарки.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини