Казуса "работеща майка с малко дете" обсъждаха на форум в Димитровград

Втори ден в зала "Гросето" тече конференция по международен проект

Акцент върху съвместяването на професионалния и личен живот на майките с малки деца постави днес дискусията в зала "Гросето", където тече международна конференция с участие на италианска делегация.

Форумът започна вчера и се осъществява по проект, реализиран от Община Димитровград, съвместно с италианската Община Форли.

Неговата цел бе да даде насоки и политики в помощ на съвместяването на професионалния и семеен живот, както и добри практики при насърчаване на заетостта.

В България малко се знае за мерките за успешно съвместяване на личния и професионален живот, често се набюдават закъснения, отсъствия, заяви зам.кметът Росен Кузев. Той коментира, че в община Димитровград най-засегната група са жените, които имат малки деца.

На тях често им се налага да отсъстват от работа заради боледуващи малчугани, особенно там където се работи на норма. Работодателите избягват да наемат жени с малки деца заради тяхното често отсъствие от трудовия процес. Не се гледа с добро око и на дългите болнични.

В същото време, детските градини и яслите в Община Димитровград не приемат боледуващи деца. Един от вариантите, който предлага системата у нас е ползване на неплатен отпуск от бащите, но той е малко предпочитан, подчерта Кузев. Той посочи, че единствената възможност е да се обмисли плаващо работно време за младите майки, но с условието, че то не може да бъде въведено при всички професии.

Участниците се обединиха около мнението, че са нужни нови фирмени политики, насочени към улеснение на майките с малки деца. Нужни са също и нови системи на работа, като родителите могат сами да планират времето си за работа и грижа за семейството.

Проблемите на младите работещи майки бяха част от темите на конференция в Димитровград

Зам.кметът посочи и друг проблем- прекъсването на трудовия процес от бъдещите майки, които след това се нуждаят от период на реинтеграция. В сферите, където се работи с нормативни документи и закони, този процес е минимум 6 месеца, смята Кузев.

В рамките на днешната международна конференция бе представена и общинската стратегия за насърчаване на заетостта. В края на форума бе подписан и меморандум за създаване на неформална партньорска мрежа между градове, провеждащи активна политика за съвместяването на личния и семеен живот. Подписите си под него поставиха съветникът от Община Форли Патрик Лийч и зам.кметът Росен Кузев.

В края на конференцията зам.кметът Росен Кузев и Патрик Лийч подписаха меморандум

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини