Агенцията по околна среда: За да се премести станцията в Димитровград, трябва становище!

Автоматичната измервателна станция за качеството на въздуха над Димитровград се намира зад сградата на ПМГ "Ив. Вазов"

Свое становище е готова да представи Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ за казуса с преместването на автоматичната измервателна станция на въздуха в Димитровград.

Това заявиха от пресслужбата на ИАОС в отговор на запитване на Dimitrovgrad.bgvesti.net за проблема със съоръжението, намиращо се до ПМГ "Ив.Вазов".

Както писахме миналата седмица, въпросната агенция е собственик на терена, върху който е разположена станцията, а вече се обсъжда идея за промяна положението й. Това потвърдиха от както от Община Димитровград, така и от Регионалната еко инспекция в Хасково.

Причината се корени в съмнение, че поради променени условия е възможно станцията да подава завишени стойности на серен диоксид. Наличието му във въздуха над Димитровград стана повод за коментари от 16 септември насам, когато бяха засечени завишени стойности в 3 последователни часа.

Към момента такова становище от Агенцията по околна среда няма поискано, а и решението за промяна местоположението на станцията трябва да вземе Министерството на околната среда и водите. Настояването трябва да е мотивирано, а самата изпълнителна агенция трябва да даде и мнение дали мястото е подходящо за този вид дейност.

Автоматичната измервателна станция работи в Димитровград от 1993 година. 720 проби на час прави тя, а данните и са представителни за различни институции.

Dimitrivgrad.bgvesti.net

Данните за наличие на различни газове и хим.съединения могат да се видят и на табло на входа на Община Димитровград
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини