Неделино отпразнува 100 години светско образование

Неделино официалното отбеляза 1 век от полагането на основите на светското образование в родопския град. На площада в Неделино деца от детските градини и ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, първоприемник на първото светско училище, изнесоха празнична програма.

В далечната 1913 година свещеника Костов и учителя Григор Нушев откриват първото училище.

Тогава школото имало само няколко чина, а вместо черна дъска се пишело на тенекия, но будността на първите 50-тина ученици впечатлила един от училищните инспектори и той написал в доклада си, че това училище „може да подготви поколение, достойно да носи и твори културата, прогреса и мощта на цялото ни отечество”.

За историята на образователното дело в отминалите сто години припомни в словото си директорът на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

 „Нека не стихва жаждата ни за знания, духовното ни извисяване и светлият зов на българщината у всички вас!”, пожела Румен Чафадаров на всички присъстващи.

„Радвам се, че като кмет мога да ви поздравя с този юбилей – 100 години светско образование. Това е знаменателен повод, защото само 1 година след освобождението на Родопите от османско робство, тук – в Неделино, е разпален огънят на просвещението, за да покаже стремежът на родопчани към наука и прогрес”, каза в приветствието си кметът на община Неделино Стоян Беширов.

Той връчи почетни отличия – златен плакет на община Неделино за изключителни заслуги към образователното дело на четирима бивши директори и учители – Йордан Семерджиев, Владимир Янев, Красимир Маринов и Найден Николов. Награждаването им става с решение на Общинския съвет и е по повод 100-годишния юбилей.

Поздравителни адреси за празника бяха изпратили и министър-председателят Пламен Орешарски и министърът на културата Петър Стоянович.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини