Пампорово АД ще съди държавата заради скандала с лифта

Поредното дело срещу България ще бъде заведено от "Пампорово"АД. За това съобщи изпълнителният директор на дружеството Мариян Беляков

Дружеството ще заведе дело срещу държавата и ще съди Министерството на земеделието, обяви днес изпълнителният директор на „Пампорово“АД Мариян Беляков. Искът ще бъде заради уронени престиж и пропуснати ползи и ще се заведе не само пред българския съд, но и пред Европейските институции. Беляков поясни, че юристите на фирмата ще оформят претенциите и ще уточнят точно пред коя правозащитна европейска институция ще го внесат, но допълни, че в Европа има специален орган за казуси свързани с потъпканите права на бизнеса в ЕС.

Скандалът с лифта в местността „Двата моста“ е прецедент в историята,защото само за броени дни държавата се сезирала, направила проверка  и веднага излязла със заповеди за спиране на работата и събаряне на построеното, коментира още Беляков. Старият 30 годишен не работи от две години,  а проверката на  лицензирана фирма за контрол на съоръженията е приключила със становище, че е опасен и предписания за неговата подмяна.

Той не се ангажира да коментира от къде идват атаките срещу фирмата точно преди старта на зимния сезон, но допълни, че са сезирани всички институции,включително и европейски. „Атаката е комплексна-преплитат се много интереси“, коментира още Беляков, но не уточни дали са намесени и икономически интереси.

„Вероятно ще влезем в дълги съдебни битки, от които накрая ще излезем победители, защото това е подигравка с курорта. Надяваме се все пак държавата да влезе в ролята си и да се грижи за бизнеса, защото от 2003 година ние не получаваме отговор на нито едно наше запитване“, коментира Беляков опитите на ръководството да реши проблема със статута на земите с лифтове и писти, и предназначението им, а  от МЗХ  упорито отказвали да променят предназначението на терените.

Обвиненията пък за незаконна сеч са абсурдни, защото е било дадено  разрешение за изсичане на 45 декара, а всъщност са изсечени 9 кубика дърва. Беляков допълни, че всяка година фирмата иска да се премахнат опасните за съоръженията дървета и дънери, и попита трябва ли да стане инцидент, за да се изкоренят стърчащите дънери край ски пистите.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини