„Пътуващо“ ателие за Коледни хлябове организира Музеят в Смолян

Ателие за изработване на коледни и новогодишни хлябове ще отвори врати в Смолян в дните от 2 до 6 декември. Инициативата на Регионалния исторически музей „Стою Шишков”, е традиционна в навечерието на празниците и представя традициите в обредните хлябове.

Тази година обаче заявка за участие са направили няколко училища в града.

Месец декември е изпълнен с празници, като първият от тях е света Варвара, следват Свети Сава и Свети Никола, а в българския фолклор има поговорка „Варвара вари, Сава пече, а Никола, гости посреща”. Участниците в ателието ще чуят и беседа за националната ни традиция в приготвянето на хлябове и пити за Бъдни вечер и Коледа. Почитателите на автентичното ще научат и как се украсяват погачите не само в Родопите, но и в други райони на България.

Откриването на ателието ще е на 2 декември от 14.30 в Българо-германския център в Смолян, където ще продължи до 4 декември. На 5 декември ателието ще бъде в СОУ „Отец Паисий”, а на 6 декември в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Най-интересните  образци, които се изработят от участниците в „хлебната работилница“, ще бъдат  показани в специална изложба на 16 декември от 14.00 часа в изложбените зали на музея.

Смолян.БГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини