Най-малко 108 журналисти са убити през 2013 година

Най-малко 108 журналисти и професионалисти от медиите са убити в света през 2013 година, а Сирия е станала най-опасната страна, следвана от Ирак и Пакистан, съобщи Международната федерация на журналистите /ФИЖ/, цитирана от Франс прес.

Въпреки че броят на убитите е намалял с 10 процента в сравнение с 2012 година, ФИЖ отправи "отчаян апел към правителствата от целия свят да сложат край на безнаказаността на насилието срещу журналисти".

Организацията настоява страни като Филипините, Пакистан и Ирак "да вземат драстични мерки, за да спрат проливането на кръвта на представители на медиите". Най-смъртоносна за тях е била Сирия с 15 убити журналисти, следвана от Ирак с 13, Пакистан с 10, Филипините и Индия също с по 10, Сомалия - 7 и Египет - 6. 29 процента от жертвите са в Азиатско-тихоокеанския регион, 27 процента в Близкия изток и арабския свят, уточнява организацията, представляваща 600 000 професионалисти в 134 страни. Освен това насилието все повече засяга жените журналистки - шест са убити, а много са станали жертва на сексуални престъпления, сплашване и дискриминация.

В годишния си доклад на 18 декември асоциацията "Репортери без граници" съобщи за 71 журналисти, убити при изпълнение на професионалните им функции, от началото на годината, отбелязвайки специално значителното нарастване на твличанията.

Базираният във Виена Международен институт по печата обяви вчера, че е преброил 117 убити журналисти в 28 различни страни в света - спад след рекорда от 2012 година от 132 убити журналисти. 2013 година е втората най-смъртоносна за журналистите, заяви в комюнике институтът, който води статистика за загиналите журналисти при изпълнение на професионалните им задължения от 1997 година. 

Районът на Близкия изток и Северна Африка остава най-опасният- с 38 убити. През 2013 година 16 журналисти са загинали, отразявайки конфликта в Сирия - почти три пъти повече от 2012 година. За втора година Сирия остава най-опасната за журналисти страна. Следват я Ирак и Филипините с по 13 убити, Индия - 11, Пакистан - 9, Сомалия 8, Бразилия 6. 

От началото на статистиката през 1997 година институтът е регистрирал гибелта на 1358 репортери по време на отразяване на събития. 

Също вчера Комитетът за защита на журналистите, неправителствена организация, базирана във Вашингтон, заяви, че 70 са убити при изпълнение на служебния дълг през 2013 година, след като само преди две седмици съобщи за 52-ама. В Сирия са убити 28 и 10 в Ирак - двете най-опасни за репоретрите страни. 

Комитетът подчертава, че се придържа към стриктен процес на проверка дали журналистите наистина са били убити при изпълнение на професионалните им функции. Ако това са окончателните данни, Комитетът ще отчете лек спад на жертвите в сравнение с 2012 година, когато са убити 72-ма. Американската организация обаче още прочува случаите с още 25-има репортери, за да реши дали да ги включи в равносметката си

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини