Предизвестеният край на проекта АБВ

След като бившият президент Георги Първанов обяви, че размразява политическия си проект АБВ, и покани журналистите днес, за да ги запознае с намеренията си, вчера стана ясно, че Ивайло Калфин е подал оставка като ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП). В писмо до лидера на БСП Сергей Станишев Калфин се опитва да обясни защо е направил тази стъпка, като подчертава, че целта му била „модерната европейска социална държава да стане факт за българските граждани и интересите им да бъдат защитавани и чрез механизмите на ЕС”. Още преди дни обаче изтече информацията, че АБВ реди самостоятелна листа за евроизборите и водач в нея ще е Ивайло Калфин. Предлагаме ви мнения на политолози и социолози за това има ли бъдеще политико-инженерният проект АБВ и кого обслужва.

Кънчо Стойчев, социолог: Докъде ще издържи експрезидентът?

БСП влиза в етапа на лидерска битка, а основният проблем, който трябва да бъде решен, идва от факта, че Първанов инициира процеси на разцепление в партията, но продължава да членува в нея.Тънката игра ще бъде дали Първанов ще бъде оставен като вътрешнопартийна опозиция, или ще бъде изхвърлен от партията.Възраждането на АБВ не е “шокираща новина”, тъй като Първанов отдавна критикува ръководството на БСП. Става дума преди всичко за борба във върховете на БСП – доколко такива текат в низините, ще видим на изборите, каза той.Първанов за първи път стъпва на много тънък лед. Той е добър политик, но докъде може да стигне?Оттук нататък трябва да видим какво мислят симпатизантите на БСП за Станишев. Наивно е да се мисли, че няма да се изцапа, който влезе в битка с Бойко Борисов – това е като битката на човек с прасе, тя винаги е в калта и винаги е мръсна, само че мръсотията е приятна за единия. Да се твърди, че Станишев е загубил от Борисов, е пълна глупост – Станишев победи Борисов и това трябва да е ясно.

Доц. Мария Пиргова, политолог: Първанов извърши много предателства

Георги Първанов отдавна обяви намеренията си да оглави БСП, но опитът му да създаде паралелна листа за евродепутати, както и да създаде нова лява партия, която няма как да не се регистрира за евроизборите, е изненадващ.Ходът на Георги Първанов е неочакван, защото през последната година БСП с правителството на Пламен Орешарски и с усилията на ДПС успя да премахне от властта една авторитарна диктатура, която досега в България не се беше случвала – тази на Бойко Борисов. Това е историческа заслуга на БСП и изключително труден момент за самата партия и за нейното ръководство. Смятам, че историческата заслуга на Сергей Станишев ще бъде тази – че успя да отстрани ГЕРБ от властта.Георги Първанов винаги ни е изненадвал с невероятно нетърпение, с невероятно непремерени ходове. Той още през първата седмица след като напусна “Дондуков” 2 заяви политическите си претенции, сякаш Сергей Станишев е бил длъжен да пази поста на председател на БСП и едва ли не да играят играта като Владимир Путин и Дмитрий Медведев.  Сегашното ръководство на БСП, ПГ, показва силна воля да се бори за демократични условия за провеждане на избори срещу една евентуална коалиция между Георги Първанов и ГЕРБ, в която Първанов винаги е бил подозиран.Сега се оказва, че действително неговите ходове изглеждат свързани, договорени с ГЕРБ, от сегашния му ход има най-много полза именно ГЕРБ.Георги Първанов е политик от прехода. Като такъв той никога не е предлагал нови програмни решения за БСП. Като казвам, че Георги Първанов е политик на прехода, казвам, че той е от политиците, които сливат политика и икономика. Той не е чист политик. В този смисъл неговите връзки с бизнеса няма да бъдат забравени. Това, че той ги е използвал достатъчно непублично и неясно, също ще му навреди. Още една черта на Георги Първанов като политик на прехода са опитите той да прави политическо инженерство, особено за времето, докато беше президент. Доста политици и членове на партии са били подведени от негови двупосочни ходове, от разнопосочност в говоренето и действията. Така че не вярвам освен ГЕРБ, освен самия Бойко Борисов, който, както се знае от записите, е в трайни отношения с Георги Първанов, кой друг може да си помисли за реално сътрудничество с бившия президент. За съжаление битката в БСП този път има и европейски измерения. Смятам, че и Георги Първанов, и Ивайло Калфин с целия си авторитет в Европейския парламент, ще останат в европейска изолация, тъй като се опитват да разцепят една много важна за ПЕС партия няколко месеца преди изборите.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини