Правителството одобри спорния проект за Наказателен кодекс

Правителството прие проекта за нов Наказателен кодекс, съобщи правосъдният министър Зинаида Златанова след заседанието на кабинета.

По думите й оттук нататък дискусията по Кодекса няма да спре, а ще продължи активно, предаде БТА.

Това стана, след като вчера няколко неправителствени организации поискаха от Златанова удължаване на срока за обсъждане на проекта и да не се прибързва с внасянето му в МС.

Вицепремиерът потвърди, че в резултат на дискусиите е отпаднало като престъпление непозволеното фотографиране, филмиране и  записване. Понастоящем тези деяния са забранени от Конституцията, като срещу тяхното осъществяване има гражданскоправен ред за защита.

Няма да бъдат намалявани и наказанията за престъпления срещу животни, отбеляза Златанова и посочи като причина писмата на стотици граждани и природозащитни организации.

Отпада обаче наказанието "доживотен затвор без право на замяна",  посочи министърът, като допълни, че причината за това е  възприемането му като нехуманно наказание, заради отсъствие на  каквато и да е перспектива пред осъдените.

Златанова коментира и предвиденото в НК работодатели да лежат в затвора за неплатени осигуровки. Проектът предвижда до 6 години затвор за всеки, който не е внесъл в хазната осигурителни вноски в размер на не по-малко от 25 минимални заплати (8500 лева). Ако сумата е равна на 140 заплати, наказанието може да е и до 8 г. затвор, каквото е наказанието за непредумишлено убийство.

"Укриването на осигуровки е опасно престъпление и когато има умисъл в укриването им, ще има и наказание", каза министърът в  отговор на въпрос. 

Остава и наказанието за човек, който дава подкуп, но няма да се наказва лице, което е било принудено да даде подкуп, посочиха  експерти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини