Всеки трети абитуриент ще е студент в чужбина

Всеки трети абитурент се готви да става студент зад граница, става ясно от изследване на консултантска къща, цитирано от „Телеграф".

50% от анкетираните предпочитат да останат в България и вероятно ще изберат някой от родните висши училища. 35% са категорични, че нямат никакво намерение да се доверяват на родното и предпочитат на учат в чужбина. Това са основно ученици от софийските и варненските училища, заяви Ирина Христова от консултантската къща. Повечето младежи от страната пък посочват, че ще учат в България.

Половината от желаещите да учат в чужбина обаче заявяват, че първият им избор е Великобритания. До миналата година 90% от всички мераклии посочваха единствено британските вузове. От консултатнската къща са категорични, че през 2014 г. половината кандидати ще предпочетат Дания и Холандия. В скандинавската държава обаче образованието е безплатно, а в страната на лалетата таксите са в пъти по-ниски от тези в Англия.

Много малко са студентите, които са се отказали да учат зад граница заради блокираните целеви помощи и студентски кредити за българите във Великобритания. През миналата година е имало 30 кандидатури в Оксофрод и Кеймбридж, като осем българчета са одобрени и ще учат ще учат в суперелитните университети. Най-предпочитаните специалности остават IT и инженерните технологии, правота, дизайнът, икономика и бизнес и маркетинг.

Източник: http://www.novinar.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини