Смолянчани супер пестеливи с водата- харчат за ден едва по 79литра на човек

Близо 2% от населението на област Смолян е било без  достъп дообщественото водоснабдяване през 2012 г., сочат данните на Регионалното статистическо бюро в областния град. Останалите около 98% от хората пък, които са свързани към водопреносната система, харчат значително по-малко питейна вода спрямо потребителите в страната.

Макар  че потреблението на живителната течност за последните 10 години е нараснала с близо 14 литра дневно на човек, родопчани пак са на трето място отзад напред в класацията.

През 2002г. домакинствата в областта са потребявали средно по 65л. дневно на човек, а през 2012г. -79 литра. Въпреки нарастването на потреблението,  домакинствата в област Смолян използват с 23 л. по-малко питейна вода средно на човек отколкото е средното количество за страната за 2012 година.

Само три области са с по-нисък среден разход на вода. За страната използваната питейна вода е 102 литра на ден от един човек.

С пречиствателни станции за отпадъчни води, е свързано около 39.1% от населението в област Смолян , а 30.9% - са със собствено/независимо третиране.  

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини