22 нови случая на СПИН от началото на годината

От началото на 2014 година към 14 февруари са регистрирани нови 22 ХИВ–серопозитивни лица, съобщиха от РЗИ в Смолян. Тенденцията през последните години е четири пъти по-голям брой на новорегистрираните мъже спрямо този на жените. И през тази година 16 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени.

Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 11 лица, в област Стара Загора – 3 лица, в областите Бургас и Хасково – по  2 лица, в областите  Пловдив, Перник, Пазарджик и Русе по 1 лице.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2014 година общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 1852 лица.

Данните показват, че общо 344 681 души са се изследвали за ХИВ през 2013 г. в КАБКИС, както и във всички лаборатории и лечебни и здравни  заведения на страната.

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерство на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини