Църковно-наказателно дело и срещу монаси в Троянския манастир

Светият Синод ще заведе църковно-наказателно дело срещу монасите, участници в секс скандала в Троянския манастир. Това съобщи Ловчанският митр. Гавриил, цитиран от БНТ, след като Синодът изслуша доклада по случая.

Ако делото установи виновни, те ще бъдат наказани. Докладът е изготвен от комисия, назначена от Светия Синод. В нея участват игуменът на Троянския манастир епископ Григорий, архиерейският наместник отец Марин и известен троянски адвокат.

Преди около три месеца се появи скандално видео, в което в непристойни за църквата деяния се замесваха имената на йеромонах Кирил, архимандрит Григорий и отците Августин, Пахомий и Филарет. Още тогава йеромонах Кирил напусна манастира.

Светият Синод е решил първо да се консултира с адвокат как точно да се осъществи църковният съд, тъй като в манастирския съд влизат част от обвинените (Според устава на БПЦ манастирският събор осъществява църковен съд по обвинения срещу членове на братството, чл. 179).

"Вероятно ще трябва Светият Синод да заведе това дело и искаме консултация от юрист да сме сигурни, че юридически е правилно това нещо, но иначе имаме намерение да се заведе църковно-наказателно дело и там вече нещата да се видят и тези, които са виновни да понесат наказание", заяви митрополит Гавриил.

Митрополит Гавриил отрече информациите, че се поставя под въпрос изборът на Неврокопския митрополит Серафим, тъй като при равногласието, което се е получило, гласът на Патриарха е сметнат за доминиращ. Според него, по принцип доминиращият глас на Патриарха е каноническо правило, което обаче трябва по-ясно да се разпише на следващия църковен събор. Очаква се такъв да има тази година през есента.

Източник: в. Дневник

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини