Дами от областта излагат свои авторски гоблени в Арт галерия Кръг

50 дами на възраст от 17 до 70 години от 7-те общини на област Кърджали излагат свои авторски гоблени в Арт галерия Кръг. Гоблените, които могат да се видят на изложението, което продължава до 9 март, са общо 125. Между тях можем да видим миниатюрен гоблен с размери 6 х 6 см, както и гоблени, които достигат размери 2.00 х 1.00 м. Схемите на гоблените са разработени на специална компютърна програма.

Най-младата авторка е 17-годишната Александра Станкова от ГПЧЕ „Христо Ботев”. Шест от най-големите творби са създадени от д-р Румяна Ангелова от Кърджали, която е разработила картината на Рубенс „Съединението на земята и водата”. Айше Али от с. Мишевско, общ. Джебел, представя разработка на класически портрет на Сафие Султан, световно известната съпруга на султан Мурад IІІ и майка на Мехмед ІІІ. Несрин Банашък от с. Бял извор, общ. Ардино е разработила произведението „Нежна фея” на английската авторка от 19 век Софи Андерсън. На изложението могат да се видят уникални разработки по произведения на световни автори, между които Пол Реноар („Две сестри на терасата”), Густав Климт („Танцьорка” и „Целувката”), на Салвадор Дали, Хайнрих Бюркел и др.

Освен световна класика, дамите от областта показват и гоблени, които „работят” като часовници, модерни гоблени, разработени от снимка, икони и триптихи, които са хит в момента, както и произведения, изпълнени с полусмесени техники от конци, мъниста и ленти. Между инициаторките на изложението, което се провежда за втора година в Арт галерия Кръг по повод 8-ми март, са инж. Емилия  Чолакова от „Арис гоблени” и регионалната мениджърка Нели Ламбрева за Avon Cosmetics Bulgaria. По повод 15-годишнината на Avon у нас, тази година авторки и гости имат възможност да тестват безплатно всички продукти на марката и да участват в демонстрации на последните модни тенденции в грима и маникюра.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини