Майки на деца с проблеми: Заради болното дете, пренебрегваме здравото

За ежедневните проблеми при отглеждането на деца със специални образователни потребности, разказаха майки от Смолян на специален семинар по темата, организиран от женската структура на ГЕРБ в родопския град.

Вместо като в Холандия да си говорим с психолог какъв проблем имам със здравата ми дъщеря, която се чувства пренебрегната, защото толкова съм се отдала на болното ми дете, че съм забравила че имам здраво, ние непрекъснато споделяме какви трудности изпитваме с финансите, защото те са непреодолими за нас“, сподели една от майките.

Присъстващите на семинара, в който участваше и депутатът д-р Даниела Дариткова, споделиха, че условията за един родител да бъде личен асистент на детето си в нашата страна са абсурдни.

Няма достъп до социалните програми, не могат да имат трудов стаж, за да получат някога пенсия. Жените се обединиха около идеята, че майките се нуждаят от програма, която им дава една специфична услуга – да идва в домовете им човек, който поне за 2 часа да ги отменя.

Д-р Дариткова, разказа за посещението си преди 3 г. в Холандия, с цел опознаване на системата там, към която се е насочила нашата страна.

Това, което мен ме притеснява, е когато децата излязат от възрастта за обучение - какво ще се случи, ако нямат подходящата професионална подготовка. В Холандия например децата се хранеха в ресторант, където целия персонал беше с елемент на интелектуален дефицит. Деца със синдром на Даун ни посрещаха и ни говореха на английски в дисонанс с нашите представи за възможностите на тези деца. Бяха направени специални места, където те можеха да работят в областта на занаятите, изкуствата. Всичко това е изключително полезно, защото те добиват умения да творят, да се грижат за себе си. Даже деца с много тежки увреждания след 20-тата година бяха изваждани от семействата в т.нар. защитени жилища. Там са създадени абсолютно всички условия за тях, родителите ги посещават. А те са освободени от грижите. Така подкрепата за семейството е значителна“, обобщи д-р Дариткова, която е лиен лекарна близо 3 хиляди души в Смолян.

Тя допълни, че докато реализираме европейската практика, общопрактикуващите лекари ще са тези, които ще осъществяват тази ранна интервенция“.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини