Кипър ясно каза, че е против санкциите срещу Русия

При засилване на санкциите президентът на Кипър Никос Анастасиадис може да поиска ”компенсаторни мерки” от ЕС

Кипърският министър на външните работи Йоанис Касулидис се обяви против налагането от Европейския съюз на санкции на Русия.Според министъра, санкциите може да имат негативни последици за икономиките на страните от ЕС, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Касулидис обясни в изявление, че при гласуването по време на срещата на министрите на външните работи от Европейския съюз вчера е подкрепил решението за замразяване на авоарите и за забрана за пътуване на 21 високопоставени руски и украински представители (от Крим) Кипър е одобрил списъка "в името на запазването на единодушието".След края на Студената война икономиките на европейските страни са взаимнозависими и всички тези държави установиха "специални отношения" с Русия, отбеляза Касулидис.Кипърският външен министър се обяви против всички мерки, "които на практика ще накажат нас и нашите икономики".Ако ЕС въведе нови санкции срещу Русия, то те не бива да нанасят тежки щети на икономиките на страните членки на ЕС, сред които има такива, като Кипър, които се намират под действието на програми за финансова помощ, подчерта Касулидис.В противен случай, предупреди той, кипърският президент Никос Анастасиадис ще поиска "компенсаторни мерки" на предстоящата среща на върха на ЕС на 20 и 21 март, за да даде своето съгласие за налагането на нови санкции.Заговори се за налагане и на икономически санкции срещу Русия.

Българската позиция

България е изключително внимателна по въпроса за санкциите, които ще имат отрицателен ефект върху Русия и държавите от ЕС, каза външният министър Кристиан Вигенин. Нашата позиция е ясна, балансирана, умерена и допринася за намирането на конструктивни компромиси в рамките на ЕС, добави той.Някои държави от ЕС са настоявали за по-дълги списъци от санкциионирани, други са на различно мнение. Приетият и оповестен списък е възможният и необходимият компромис, стана ясно от думите на Вигенин.

Меркел: Принудени бяхме

ЕС беше принуден да въведе санкции срещу Русия, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Дойче веле.„Ние не сме се стремили към това, но бяхме принудени да предприемем тази крачка предвид очевидните нарушения (на украинското и международното законодателство), допуснати при провеждането на т. нар. референдум в Крим. Радвам се, че Европа демонстрира единство”, заяви Меркел.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини