Родопското мляко "Момчиловци" "подлуди" Китай

Снимка: предоставена от Мария Никова, кмет на с. Момчиловци

Поредна група китайци от фирмата, произвеждаща кисело мляко с марка „Момчиловци” в азиатската държава, пристигнаха на посещение в родопското село. Това съобщи кметът на Момчиловци, Мария Никова, цитирана от "Фокус". Сред тях има служители на лабораторията, както и търговски представители, които пласират киселото мляко „Момчиловци” в Китай и пътуването им в Родопите е награда, за да се запознаят с бита, даденостите, местния бит и култура. Първото им впечатление е, че Момчиловци не може да бъде село, разказа за първите им впечатления кметицата. Азиатците били удивени от къщите, природата и хората в селото. Те ще се включат и в боядисване на яйца, за да се запознаят с българската традиция за Великден, ще посетят местна ферма, където ще дегустират киселото мляко и на живо ще видят как се кваси истинско родопско мялко.
Жителите на Момчиловци са получили пана със снимки, както и опаковки на киселото мляко и част от стената на усмивките, създадена от фирмата-производител. На нея греят снимки на хора, които консумират кисело мляко с марка „Момчиловци”, което вече е спечелило две награди на панаир в Шанхай за вкусови качества и технология. Според гостите, млякото се продава много добре в Китай и е търсено най-вече заради рекламата на опаковката, че в село Момчиловци има много дълголетници, които имат щастлив и спокоен живот благодарение на консумацията на кисело мляко.
Родопското кисело мляко се произвежда в Китай от началото на 2009 г., а контактите със село, чието име носи марката са от 2012 г. Азиатските гости споделили, че Момчиловци е много известно в Китай и хората знаят много повече за селото отколкото за самата България. „Гордеем се, че по този начин се популяризира нашата държава”, каза кметът Никова.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини