Събират средства за изграждане на нов иконостас в храм „Св. Успение Богородично”

На 29 април 2014 г. от 17 ч.в Конферентната зала на хотел „Устра” ще бъде даден стартът на дарителска акция за изграждане на нов иконостас в Храм „Св. Успение Богородично” в Кърджали. 
Храмът е изграден с дарения и е открит на 29 май 1939 г. Той е част от Православното духовно средище /манастир/ „Св. Успение Богородично”. Манастирът също е изграден изцяло със средства от дарения по инициатива на отец Боян Саръев след 2000-та година.
Сега съществуващият иконостас е бил изграден като временен от дърво и шпертплат в началото на миналия век.
Храм „Св. Успение Богородично” има нужда от нов дърворезбован иконостас, който да отговаря на традициите и канона на Българската Православна Църква. Роденият в Кърджали Иван Янев е изработил проект, зад който застават общественици, банкери, бизнесмени и специалисти, обединени в Инициативен комитет. Открита е и банкова сметка.

Иван Янев е завършил Художествената гимназия за приложни изкуства в гр. Трявна и Националната художествена академия в гр. София, специалност Дърворезба. Твори в областта на живописта, скулптурата и дървопластиката. Участва в редица изложби и прояви в страната и в чужбина. Негови работи са в частни галерии и колекции в България, Швеция, Швейцария, Германия, Великобритания, САЩ и др,. През 1993 г. печели /в колектив/ първа награда в архитектурен конкурс за изграждане на храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян. Живее в София.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини