Край Винево източват язовир, издирването на загиналите в пороя продължава

И днес многобройни екипи от спасители, огнеборци, полиция и стотици доброволци продължават издирването на телата на удавниците Рамаданови, които бяха пометени с автомобила им от 5-метрова кална вълна и паднаха от моста в Демерджи дере, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Днес в гробището на хасковското село Винево бе погребана 56-годишната учителка Ресмие Рамадан, но от съпруга й Мюмюн, дъщеря й д-р Ширин Рамаданова и внучето Мерт на 4 г. няма и следа. Кметът на Винево Фикрет Иса, където късно вечерта на 24 април се случи трагедията, е непрекъснато сред мобилизираните в акцията по претърсването на селската рекичка и на водоема. „Все още няма резултат, поне 150-200 доброволци от близките 6 села помагат на екипите. Продължават да прииждат още хора, които бяха на погребението на Ресмие, идват направо от гробището. Общината в Минерални бани осигури 4 багера, претърсено е всяко място, но засега няма резултат“, заяви кметът Иса.

Вчера екипи с лодки претърсваха с дълги пръти коритото на цялата селска река до устието, където се влива в язовир „Родопи“. Днес от сутринта е започнало източване на водоема, но до ранния следобед все още нивото на водата не беше спаднало достатъчно. „Не повече от 2-3 сантиметра е снижението на нивото, много бавно пада, а има и постоянен приток от селската река Демерджи дере. Затова и водолазите още не могат да влязат. Водохранилището съвсем не е микроязовир, върху 150 декара залята площ има хиляди кубици вода, а изпускателният кран не работи достатъчно добре и сигурно и той е за ремонт“, коментира Фикрет Иса. Всички в почерненото село се молят телата да бъдат открити, за да може да бъдат погребани, допълни той. Иса отново припомни за отхвърлените два проекта за ремонта на моста. „Ако бяха отпуснали тези около 30 000 лева, нямаше да се случи тази невиждана трагедия. Дано поне сегашното правителство се трогне, за да няма повече нелепо загинали хора“, каза той.

Съпругът на вече погребаната жена Мюмюн също е от Винево. Във фаталната вечер Рамаданови пристигнали в селото да изпратят самоубилия се техен племенник. Към 22,30 ч. потеглили обратно към Кърджали по същия път, въпреки настояванията на близките да минат по обиколния път заради проливния дъжд. Въпреки това семейният „Опел“ се отправил към стария мост, където ги връхлетяла смъртоносната вълна от кал, изкоренени дървета и камъни. На следващия ден, когато водата се отдръпнала, местни хора с ужас забелязали в реката тавана на смачкания до неузнаваемост автомобил.

Семейство Рамаданови живее в апартамент в блок №61 в квартал „Възрожденци“ в Кърджали, където ги познават като скромни и възпитани хора. Смъртта на най-младата лекарка д-р Ширин Рамаданова в многопрофилната болница шокира колегите й и въпреки безрезултатното засега издирване, не искат да повярват в гибелта й.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини