Агнета „семеен кооператив“ хит за празниците в Смолянско

Заради изтънелия от скорошните празници джоб и високите цени на агнешкото в търговската мрежа, родопчани не се изкушават особено да имат агнешко на трапезата за Гергьовден.

В магазините килограм от крехкото месо се продава между 9лв. и 11 лв.за кг., но на места може да се видят и драстични цени от 14-16лв. за кило агнешко.

Най-ревностните почитатели на традициите за Гергьовден обаче намериха изгодна формула-хем евтино, хем прясно и екологично месо. И тази година хит са „кооперативните“ агнета, за които няколко семейства събират пари и си купуват животни директно от производителя. Така животно от около 30кг., което струва около 200 лв., се дели на няколко семейства и излиза значително по-изгодно.

С кооперираната покупка домакинството получава поне 7-8 кг. мръвка, която излиза малко повече от 6 лв.за кило. Многодетните фамилии или заможни именници, пък директно правят предварителна заявка на овчарите за 2-3 животни и им ги получават на място според поръчката-някои направо одрани и приготвени за печене, разказаха местни поризводители от селата.

Хем прясно и евтино, хем екологично и местно производство, гласи формулата на семейния кооператив. А и колкото и малко да са останали овцевъдите и драстично намалели стадата в региона, родопските производители са категорични, че няма да пордават под 6лв. за кг. живо тегло, както се опитват да купуват търговците от вътрешността на страната.Те идват в смолянско с оферта от по 4.80лв.- 5лв. за килограм живо тегло, а после продават агнешкото в големите градове за минимум 10лв. - 12лв., коментират производителите.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини