Парламентът прие закона за МВР

Парламентът прие на второ четене новия закон за МВР.

Без съществени дебати, всички текстове бяха приключени. Още докато течеше приемането на финалните текстове, от ГЕРБ обявиха че очакват държавния глава да наложи вето на този закон.

Според новите текстове главният секретар на МВР вече няма да бъде назначаван с указ на президента, а ще се назначава от правителството. Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че по този начин министърът вече няма да има възможност да се намесва пряко в оперативната дейност, да влияе върху решенията, разследванията и резултатите от тях, включително и върху решенията дали да се използват СРС. Главният секретар вече ще има мандат от пет години, като досега такова изискване нямаше и с идването на всеки нов министър, постът се заемаше от различни хора.

Новият закон ще гарантира заплащането за извънреден и нощен труд на служителите на реда, което отдавна е желано от всички тях, изтъкват вносителите. Извънредната работа ще се заплаща със 150% от обичайното възнаграждение.

В състава на Съвета за социално партньорство при МВР ще влязат 2 от общо 6-те полицейски синдиката, като в новия текст от закона е регламентирано, че за представителни ще се смятат синдикатите, в които членуват поне 5% от служителите на министерството и които имат звена в 1/3 от структурите му.

Законът урежда и въпроса с извънщатните сътрудници, които ще съдействат на МВР и при осъществяване на оперативно-издирвателната дейност и при опазване на обществения ред. Извънщатните сътрудници няма да имат правомощията на полицейски органи, а изискванията, редът за вписването, техните функции и редът за координация и ръководство на дейността им, ще се определят с наредба на министъра на вътрешните работи, гласят приетите текстове.

ГЕРБ се закани да отмени новия Закона за МВР, когато отново се върне на власт. Това обяви в кулоарите на парламента бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Според него президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето, защото текстовете се приемат без политически и обществен консенсус, отнемат се права , в т.ч и на държавния глава.Цветанов предрече място в историята на вътрешния министър Цветлин Йовчев като човекът, ликвидирал МВР.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини