Местан не вижда вариант за пълен мандат на правителството

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че с оглед на политическите реалности е малко вероятно кабинетът да изкара целия си мандат.
В отговор на въпрос на журналисти в кулоарите на парламента Местан коментира, че не би обсъдил вариант правителсвото "Орешарски" да изкара мандата си, предаде БТА.

"Въпросът с легитимността на кабинета е съществен, но трябва да се постави въпроса и за реалната алтернатива", добави той.

Според него възможните варианти са следните - ремонт на правителството, приемане на актуализирани или задължителни четири-пет приоритета, които заедно с този парламент да направят преди предсрочен вот, незабавен предсрочен вот още есента или най-късно до края на годината.Това са все опции, които са отворени за ДПС, отбеляза Местан и допълни, че са готови на разговори за постигане на съгласие за най-правилното решение за страната.

"Трябва да се обсъди и идеята за избори, но много трезво, без емоция и не като резултат от ултиматума, който би бил поставен от партии, които в сравнителен план се явяват успели, но при по прецизен анализ, те също губят над 400 000 гласа", допълни лидерът на ДПС, намеквайки за ГЕРБ.

Не е коректно да се преувеличава ролята на ДПС в ситуацията, подчерта Местан и добави, че партията му е ограничена от силната подкрепа на своите избиратели, за да се съгласи с улматимативи искания за незабавно разпускане на парламента.

Местан призна, че до този момент не е имал среща с председателя на БСП Сергей Станишев. Такава среща обаче е имало с президента Росен Плевнелиев. На нея Местан е споделил своята оценка на резултатите от изборите. Според него такива срещи вероятно ще бъдат проведени с всички участници в изборите и "това е съвършено нормално".

Не мисля, че трябва да коментирам позиции или мнения на други политически сили, заяви лидерът на ДПС Сергей Станишев, попитан за изказването на Местан.

„Нека видим вота на недоверие. Анализ на ситуацията и резултатите ще ги направим в близко време”, каза той, цитиран от "Фокус".

Тази сутрин, преди да стане ясно дали ще има дебати по вота, Илияна Йотова от БСП заяви пред БНР, че трябва да се види кой с какви позиции е и дали наистина ще има преструктуриране на политическото пространство в парламента.

"БСП вече трябва да бъде в много по-активна позиция. Ако видя, че продължава по същия начин игра с кворума и въобще игра с нервите на всички български граждани, лично аз ще бъда един от хората, който ще поиска предсрочни избори", добави тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини