Арестът на зам.-шефа на Митницата в Свиленград - незаконен

Зам.-директорът на Митница Свиленград Георги Георгиев е бил незаконно задържан и обвинен в притежаване и трафик на наркотици

Това определи снощи Апелативният специализиран наказателен съд (АСпНС), който пусна Георгиев без никаква мярка за неотклонение.

В определението се казва, че изводите на първоинстанционния съд, който на 24 май остави Георгиев в ареста, са произволни, а оттам и незаконосъобразни, пише "Правен свят".

Смущаващ в определението на съда е изводът, че на Георгиев е повдигнато обвинение за държане и трафик на наркотици по поръчение или в изпълнение на организирана престъпна група, "с единствената цел да се промени подсъдността на разследване от Хасково в София". 

Според спецсъда доказателствата за съществуването на група са само в показанията на един от разпитаните агенти на ДАНС. В разпита си заявил, че е получена информация, че Георгиев е придобил около  5 кг таблетки амфетамин от лице, известно като лидер на група и сигналът е, че това наркотично вещество ще бъде трафикирано.
По делото нямало други доказателства за съществуването на въпросната група, структура, участниците, за какви престъпления е била създадена, както и кой е нейният ръководител.

Освен това, от показанията на агента не можели да се направят изводи за престъпление, тъй като говорел само за оперативен сигнал. 

Апелативният спецсъд опровергава и версия около престъпната дейност на Георгиев. След задържането бе съобщено, че дрогата е била предназначена за Турция, като трафикът щял да се осъществи при футболна среща между митничари от двете държави.

Според съда тази версия не само не почива на никакви доказателства по делото, но и категорично се опровергава от показанията на шефа на митница Свиленград Валери Стайков. В показанията си обяснил, че приятелска футболна среща между митническите ведомства се е провеждала веднъж годишно, а въпросният футболен мач вече е бил проведен и то в Свиленград, а не в Турция.

При ареста на Георгиев бе съобщено още, че дрогата е открита в служебния му автомобил, но от определението на спецсъда става ясно, че колата е била ползвана и отговорника за автопарка на митницата, а не само от Георгиев. Заради това съдът смята, че не може да се прави категоричен извод, че именно обвиняемият е оставил там наркотиците. 

"За наличието на такова съмнение следва да се отбележи и че разследващите са започнали  претърсването с директно насочване към задната седалка на колата, повдигнали са я и са установили пакетите с амфетамин. Няма представени до момента резултати от дактилоскопни и или ДНК изследвания, каквито са назначени и от които евентуално да може да се направи извод за някаква обективно и субективно доказана съпричастност на Георгиев към процесните наркотични вещества", пише в определението.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини