Родопски ентусиасти с планинско състезание заради вековен смърч

Състезание- планински многобой, известно като Лятната Чепелареада, ще се проведе на 7 юни на връх Мечи Чал, на 1870 м надморска височина над Чепеларе. То се организира от млади хора за четвърта година и освен много атрактивни дисциплини, вече има и благотворителна кауза- популяризиране на уникално смърчово дърво в района.

След масов старт, по трасе от 5км. и 80м. денивелация, преминавайки етапи с изпитания като скачане с чувал, цепене на дърва, стреляне с фунийка по мишена и забиване на пирон, използвайки острата част на чук, състезателите ще покажат комплексни умения  за достигане до крайната цел. Множеството изпитания изравняват шансовете на участниците и запазват интригата до самия край на състезанието, независимо от тяхната възраст и подготовка. 

Част от идеята на състезанието тази година е благотворителната зелена кауза на организаторите на многобоя за благоустройството и популяризирането на природна забележителност – Старо смърчово дърво. То е с множество разклонения и се намира в близост до междинна станция на лифта от Чепеларе към върха Мечи Чал. Дървото е изключително атрактивно, но е познато на малцина, затова целта е да стане достъпно за туристи, обясняват организаторите. Те се надяват със средствата, събрани по време на спортната надпревара, да се благоуспрои мястото около вековното дърво-отново да има пейки, парапети, подпори на пътеките, обозначителни табели, за да стане популяризиранно като дестинация за отдих.

„Натъкнахме се преди 4 години на това интересно място, което тогава беше старателно и грижовно заградено с дървена ограда и малка пейка за отдих. С течение на времето и заради тежките снегове оградата, пейката и пътеката към дървото станаха в много лошо състояние“, обясняват младите инициатори от кипа на Чепелареада. Те са решили, част от средствата, събрани от таксите за участие в „Лятна Чепелареада 2014” да бъдат инвестирани за зелената инициатива, чието осъществяване ще се извърши през лято/есен 2014г.

Благоустройството на природната забележителност ще се

извърши от членове на НПО-то, доброволци от Чепелареада, както и местни граждани.

С цел стимулиране на развитието на спортните проекти и рекламирането на туризма в региона, Пампорово също се включва в инициативата на организаторите на Чепелареадата като обявява 10% отстъпка от цените на билети и лифт карти на 8 юни за всички участници в Чепелареадата.

За повече информация за състезанието и участието внего:

http://summer.chepelareada.com/index.php/regulations

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини