Фермери блокираха за 10 минути пътя за Кулата

За около 10 минути протестиращите животновъди блокираха първокласен път Е-79 край Дупница. Полицията ги заплаши с глоби.
Протестиращите носеха плакати и знамена, като застанаха на пешеходната пътека, при отбивката за село Пиперево, съобщи "Фокус".

Полицейските служители спряха движението на автомобили. След краткотраен протест на пътя фермерите освободиха пътното платно.

Исканията са за генерални промени в животновъдството и свободен достъп до пасища, които към момента били отдадени на фирми. Според животновъди сумата от 5 лева субсидия на глава добитък е крайно недостатъчна за изхранването на животните.

На протеста днес имаше представители от Кюстендилска и Благоевградска област, както и от община Радомир. Протестът е подкрепен символично и от други сдружения – на млекопроизводителите, на говедовъдите, както и на ветеринарните лекари.

Преди да блокират пътя фермерите направиха протестно шествие, като обиколиха близките автокъщи. Предвождаше ги мъж, свирещ на гайда, а имаше и музикална програма.

Събралите се животновъди обявиха, че са били силно притискани от полицейски служители, за да не протестират, защото ще бъдат глобявани. Събралите се на протеста днес обявиха, че няма да спрат с протестите.
Те смятат обаче, че подобни демонстрации имат нулев ефект и затова планират нов протест, който постепенно вървял към София, дори към Брюксел.

При блокирането на пътя не е имало сблъсъци между представители на полицията и на животновъдите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини