Три партии в един ден се обявиха за задължително гласуване

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че иска задължително гласуване. Идеята веднага бе подкрепена от ГЕРБ и "България без цензура".
На извънредна пресконференция Станишев направи изненадващо предложение - да има законодателни и дори ако е нужно конституционни промени, които да доведат до задължително гласуване.
По думите му рестартът на държавата изисквал това.

Задължителното гласуване би било удар по ДПС, защото ще намали традиционния процент, който партията получава на избори. В отговор на въпрос обаче Станишев отрече по този начин да наказват ДПС, заради неочаквания им ход да поискат предсрочни избори до края на годината.

Когато президентът предложи референдум за задължително гласуване и от ГЕРБ го подкрепиха, от БСП бяха против и го нарекоха "дървено желязо".

"Искам 100% от българите да гласуват, тогава е най-представително управлението", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, подкрепяйки индиректно идеята на БСП.

По-категоричен беше заместникът му Цветан Цветанов, който видя в задължителния вот "единственото, което е положително от пресконференцията на БСП".
Той заяви, че ГЕРБ ще подкрепи промени в конституцията, с които да се въведе задължително гласуване.
ГЕРБ може да поиска референдум за задължителното гласуване заедно с предсрочните избори, ако няма парламентарно мнозинство, което да приеме такива промени в основния закон на страната.

„Смятам, че БСП искаше по този начин да даде отговор на вчерашната позиция на ДПС за разтуряне на тяхната коалиция”, допълни Цветанов.

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков обяви, че напълно подкрепя идеята за задължително гласуване.

По думите му задължителният вот е много добър вариант, "за да се преборим с купените ромски гласове на ДПС".
"Не е пълна панацея, но е доста полезно лекарство, което ще облекчи симптомите на болната ни демокрация", добави Бареков.

Само четири страни в Европа имат задължително гласуване.
Първата страна, въвела задължителен вот, е Белгия през 1892 г.
Задължително гласуват още в Кипър, Люксембург и Гърция.

Задължителен вот има в Аржентина и Австралия. Най-много страни със задължително гласуване има в Латинска Америка. В Азия са две - Тайланд и Сингапур.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини