Красимир Янков: Възродителният процес не е "форма на етническо прочистване"

Терминът „форма на етническо прочистване“ не е коректен. Това каза депутатът от Коалиция за България Красимир Янков пред Нова телевизия по повод декларацията, която осъжда Възродителния процес.

„Все пак, връщаме се във време, в което социалното устройство в България е било малко по-различно. Става въпрос за въвеждане на именна система. Не са били карани хората да променят религиозните си убеждения. Това са наши братя, наши сънародници, които ние така сме ги приели и не сме демонстрирали нищо, което да отрича това, което казвам“, допълни Красимир Янков.

„Във връзка с вчерашното гласуване все пак ви обръщам внимание, че терминът „форма на етническо прочистване“ не е коректен“, подчерта Красимир Янков.

„Ние като партия имаме своето поведение, отношение и сме го демонстрирали. Извинихме се за начина, по който са се случили в голяма степен процесите точно в този период, но все пак става въпрос за смяна на имената. И в момента има голяма част от българските турци, които си сменят имената, тръгвайки за Европа“, категоричен беше депутатът от Коалиция за България.

„Ние имаме своята позиция за процесите в България в периода за Възродителния процес. Аз ви обръщам внимание, че вчерашното решение на колегите е свързано все пак и с коректност, когато говорим за този период и не приемаме да е „форма на етническо прочистване“, така, както е записано в декларацията, която вчера гласуваха колегите“, заяви Красимир Янков.

На въпрос кой се заиграва с етническата карта той отговори: „Не виждам някой да се заиграва с етническата карта и точно това ви обръщам внимание, във връзка с вчерашното гласуване и отмяната на тази декларация.“

„Ние сме коректен, лоялен партньор и до този момент сме го доказали и в отношенията си с ДПС. Неслучайно ние сме предпочитан партньор, включително и за извънпарламентарни партии, които имат претенциите утре да бъдат в парламента. Най-желаната партия за коалиция и за взаимодействие е БСП“, заключи Красимир Янков.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини