Двадесет и трима убити при атака срещу летището на Карачи

Тринадесет души бяха убити при атака срещу международното летище на най-големия пакистански град Карачи. Всички 10 нападатели са ликвидирани.
Атаката срещу летището започна снощи, а рано тази сутрин бяха ликвидирани всички нападатели, предадоха световните агенции, като се позоваха на местните власти. С това общият брой на убитити при атаката достигна 23.

Летището на Карачи, който има над 18 милиона души население, спря да обслужва полети по време на атаката, която продължи около 6 часа. Не бяха нанесени щети на самолети.

Никой не е поел да момента отговорност за нападението срещу летището. То обаче носи почерка на талибаните, съобщава агенцията.

Атаката бе извършена в момент, когато правителството на пакистанския премиер Наваз Шариф се опитва да започне преговори с ислямисткото движение за слагане на край на конфликта.

Още 23-има загинаха снощи при самоубийствен атентат срещу два ресторанта, посещавани от шиити, в югозападното пакистанско градче Тафтан, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Седем души са ранени. Четирима са били атентаторите самоубийци.

Към момента на нападението в двата ресторанта в югозападната провинция Белуджистан са се намирали общо около 300 шиитски поклонници, които се връщали от поклонение в Иран.

Никой не е поел до момента отговорност и за това нападение. Шиитското малцинство, което е около една пета от населението на Пакистан, често става мишена на атаки от страна на радикални сунитски групировки, включително такива, свързани с терористичната мрежа Ал Кайда.

Пакистанската провинция Белуджистан, която граничи с Афганистан и Иран и е център на газодобивната промишленост в страната, редовно става арена на насилие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини