Европа не е готова да приеме Украйна

Европейският съюз не е готов да интегрира Украйна, заяви отново френският външен министър Лоран Фабиюс при завръщането си в Париж от церемонията за встъпването в длъжност на президента Петро Порошенко, който декларира желанието си за присъединяване на Киев към ЕС, предаде Франс прес. Порошенко произнесе една твърде проевропейска реч, може би повече проевропейска, отколкото страните от ЕС са готови да приемат, заяви Фабиюс в телевизионно интервю.”Порошенко каза, че
споразумението за асоцииране
с ЕС е първият етап към членство на Украйна в ЕС, но от разговорите ми с европейските партньори става ясно, че няма мнозинство за това.Нашето убеждение е, че трябва да кажем така: Украйна е в Европа, но Украйна трябва да има добри отношения едновременно с ЕС и с Русия”, добави той.
Днес е поредният кръг от преговорите между Украйна, Русия и Европейската комисия за газовата криза. Срещата ще е в Брюксел и ще присъстват европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, руският енергиен министър Александър Новак и украинският енергиен министър Юрий Продан.ЕК каза, че в преговорите ще участват също така шефовете на „Газпром” и „Нафтогаз” Алексей Милер и Андрий Коболев, които проведоха двустранни консултации през изминалата седмица. Русия заплашва да спре газовите доставки за Украйна, ако Киев не плати за юнските доставки до 10 юни.
Дипломатическите усилия продължават на фона на бедстващото положение в Славянск. Украински военни са обстрелвали Славянск (Донецка област) с реактивни установки за залпов огън “Град” от Райгородок, заяви за Интерфакс представител на опълчението. В резултат на тежкия артилерийски обстрел е избухнал пожар в цех за бои на завод “Бетонмаш”. Два снаряда са попаднали в сградата на научноизследователския институт по техника на високи напрежения и в автомивка в район Артьом. Градът изпитва сериозни проблеми с питейната вода. Повреденият от обстрела водопровод не е възстановен и с вода разполагат само онези жители, които имат кладенци или евентуално са се запасили. Прекратено е доставянето на хранителни продукти, не работят бензиностанциите, банките и банкоматите.
В голяма част от града няма ток
При обстрела силите за сигурност използвали осветителни ракети.
В Донецк беше убит заместникът на Денис Пушилин, председателя на президиума на Върховния съвет на
самопровъзгласилата се Донецка народна република
Максим Петрухин, който отговарял за хуманитарните въпроси, бил разстрелян от неизвестни лица в центъра на града. Той шофирал кола си “Тойота” по улица „Пушкин”, когато от преминаващ микробус неизвестни лица започнали да стрелят по автомобила. После микробусът спрял, лицата излезли и произвели няколко изстрела от упор по заместника на Пушилин, след това избягали. В колата на Петрухин е имало и друг човек, но той е останал невредим. На мястото на престъплението са започнали оперативно-следствени действия.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини