Стръвница разкъса пет овце край родопско село/обновена/

Мечка разкъса пет животни от стадото на 73 годишния Асен Парапанов, който пасял животните на пътя между селото си Планинско и съседното Загражден. Поредният инцидент с домашни животни е станал в петък на територията на Държавно ловно стопанство "Кормисош", между двете общини Баните и Лъки. Парапанов на обществени начала е кметски наместник на Планинско, в което са останали около 30 -тина души, но основно се занимавал със стадото си от 34 овце и агнета.

В злополучния ден -13 юни той бил със стадото на паша в района, когато минаващ автомобил го подплашил и добитъкът се разбягал из гората. Овчарят успял да събере по-голямата част и ги прибрал в обора, решавайки на другия ден да продължи издирването. Сутринта на 14 юни пазач на пътна строителна техника се обадил по телефона на Асен, че забелязал животни в гората. Стопанинът тръгнал със синовете си да ги събира, но в баира мъжете се натъкнали на кървава гледка-разскъсани и издъхващи овца и агне, а по-нататък още две агнета и овен удушени. Останалите две животни от стадото които изчезнали предния ден, така и не били открити.

Пострадалият стопанин веднага сигнализирал на групата за Бързо реагиране към РИОСВ, но въпреки щателния оглед, специалистите успели само да установят, че щетите са от чемка. Проливният дъжд от предната нощ напълно бил заличил следите от звяра и към момента не може да се определи възрастта и теглото, както и евентуалния брой на хищните нападатели. Овчарят ще получи обезщетение за убитите животни, а от РИОСВ допълват, че  в селото са раздали спрйове срещу мечки и брошури как да се държат при среща с тях.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини