Пороят наводни къщи, изнесе ниви в Доспатско

Снимка от пороя, нанесъл сериозни щети в доспатските села,автор:Вестник на Община Доспат

Почти 3 часовия порой в неделя нанесе сериозни щети върху инфраструктурата на доспатското село Бръщен, а пет къщи и един гараж са били наводнени.

„Беше ад, правихме диги, за да спрем водата“, заяви кметът Кемил Кочаков, цитиран от „Вестник на община Доспат“. По пътя за Бръщен е активизирано свлачище, има множество паднали камъни и огромни наноси, по стръмните улици има цели изнесени участъци. Местните хора са притеснени след пороя, придружен от градушка, която нанесе сериозни поражуния върху реколтата. Много мазета , гаражи и приземни помещения са наводнени.

Земята от част от нивите е изнесена и всичко е унищожено, като най-слабо пострадали са картофените насаждения. Комисия е направила оглед на място за да опише щетите.

Баба Гюлезара Почанска разказа, че оборът, където има животни бил наводнен. „Животните ревяха, ние правехме диги, ползвахме чували за да спрем водата”. Сафие Пехливанова сподели, че избата в къщата й е наводнена, а леката кола на семейството едва не била отнесена от стихията.

„Искрено се надявам и очаквам подкрепа от община

та и държавата”, каза кметът Кочаков. Кметът на община Доспат Антим Пържанов се е разпореди комисия да огледа всички населени места и да оцени щетите, съобщава още „Вестник на община Доспат“. Най-сериозни са щетите в Бръщен, в селата Късък и Любча има изнесени участъци по стръмните улици, в Црънча част от селските шосета са потънали в наноси.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини