Уникална изложба от копринени тъкани и дантели гостува в Смолян

В колекцията има и образци на родопски майсторки

Гостуваща изложба на РИМ- Хасково “Девет товара коприна и още девет- везани” ще бъде представена в залите на историческия музей „Стою Шишков“ по повод 18 юни – празник на обединения град Смолян. Тя показва голямото богатство на колекцията “Коприна” , която е част от етнографския фонд. Комплектуваната изложба “Девет товара коприна и още девет – везани” има за цел да покаже най-стойностното от тази колекция- красивите покривки за легла и маси, ризи, нощници, елеци, шалове, кърпи и бродерии с изящни ръчно изработени дантели. Идеята на изложбата е да покаже непреходната красота на коприната, втъкавана в живота на българина от поколение на поколение. Експонатите, включени в изложбата са от ХІХ и ХХ век , а повечето платове са с естествения цвят на пашкулите.

Гледането на буби бил занаят, упражняван от всички социални и етнически слоеве в Хасковска област до 80-те години на ХХ век. Свилените платна от варена коприна, получена при домашни условия, са тъкани на хоризонтален стан. След 20-те години на ХХ век фините нишки, добити от филатурите в първите фабрики за производство на коприна в Хасково и Свиленград, се тъкат на железни станове. Най-ценните качества на коприната са нейната здравина и трайност, затова експонатите от ХІХ и ХХ век и сега радват и привличат с блясъка и цветовете на нишките, а при допир коприната предава своята мекота, топлина, ефирност и дава невероятно настроение, възхита и желание да притежаваш тази красота, обясняват специалистите от музея.

От 2005 г. изложбата „обикаля“ различни музейни зали в столицата и из цяла България, а в Музеят в Смолян тази уникална и представителна за източните предели на Родопите изложба гостува в следствие на трайни културни контакти между централните части на планината и периферията й. Известно е, че през ХІХ-ХХ век смолянски занаятчии упражняват професията си в Хасковския край, от където те носят на жените и дъщерите си фини копринени платове и изделия, както и копринени конци. Затова изложбата в Смолян се обогатява с експонати и от фонд „Етнография“ на регионалния музей в града, представящи бита в Устово, Райково, Смолян, Могилица и други селища през ХІХ-началото на ХХ век.

Куратор на изложбата е дългогодишният етнолог на РИМ-Хасково Магда Милчева, чиито корени са от Смолянския край и началото на музейната й кариера започва в Смолянския музей. Тя ще представи лично изложбата на 18 юни 2014 г. от 17.00 часа в изложбената зала на РИМ-Смолян, където ще остане до края на месец август 2014 г.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини