Смолянчани на опашка за снимки с олимпийски звезди

Гордостта на Смолян волимпийския спорт е събрана във фото-документалната изложба „До олимпийски върхове“, която се откри в Регионалния исторически музей в чест на празника на обединения град. Експозицията, събрала медали, награди и отличия на изявените спортисти от олимпиади в годините, вече се радва на голям интерес, а самото откриане се превърна във фурор заради присъствието на самите герои от изложбата. Хората се снимаха за спомен със състезателите, прославили през годините Смолян и България- тежкоатлетите Милка Манева, Даниела Керкелова, Величко Чолаков и скиорът Петър Дичев.

Директорът на музея Таня Марева откри експозицията, която в двете си части е показва медали, награди, снимки и документи от славното минало на смолянчаните- олимпийци. Всички  състезатели от Смолян и областта, специално за изложбата предоставиха  над 300 наградни отличия, знаци, грамоти и сувенири от различните олимпиади, обясни уредникът  Цвета Колева, която е организирала изложбата. Музеят на ските в Чепеларе пък представя колекцията си от олимпийски участия на известната участничка Кръстана Стоева(1941-2004) в Зимните олимпийски игри в САЩ през 1960 г. и Австрия през 1964 г. Известният ни олимпийски състезател Петър Дичев дари на музея спортната си колекция от 43 награди, грамоти, отличия, купи и други, за което получи грамота за дарител.

РИМ „Стою Шишков“ специално благодари за изключителното съдействие на Даниела Керкелова, участвала в Олимпийските игри в Сидни през 2000 г., когато за първи път дисциплината „вдигане на тежести за жени“ е включена в олимпийската програма. Замисълът на изложбата е да припомним на обществеността големите ни олимпийски състезатели – Даниела Керкелова, Петър Дичев, Милка Манева, Величко Чолаков, плувците Петър Стойчев и Антоанета Френкева.

Популяризирането на олимпийската идея и олимпийското движение сред младите хора от региона пък е важен акцент в цялата организация на форума. В над 100-годишната си история съвременните олимпийски игри залагат на кредото „Най-важното нещо на Олимпийските игри не е да спечелиш, а да вземеш участие, така както най-важното нещо в живота не е триумфът, а борбата. Но да стигнеш до върха е необходимо много воля, труд и талант. Също така особено съществено е да мотивираме младите хора да се занимават активно със спорт“, посочи Марева. Изложбата е създадена съвместно с преподаватели и студенти от катедра „ Рекламен дизайн“ в НХА – София, с която музеят работи за втора поредна година.

Смолян – един от „младите“ български градове, създаден през 1960 г. от обединението на трите селища – Смолян, Райково и Устово, има собствено значимо място в историята на българското олимпийско движение. Градът изпраща на олимпиади представители на три спорта – ски, плуване и вдигане на тежести, някои от които завоюват медали и престижни места в класациите. Изложбата е организирана в партньорство с община Смолян и ще бъде в залите на музея до 30 юли т.г. 

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини