Днес цензура за банките, утре за властта

Ако на 27 юни тази промяна в НК бе в сила, тези хасковлии можеше да бъдат арестувани, защото най-вероятно обсъждат банката

Според приетите днес законови промени за разпространяване на неверни или дори верни сведения за банки, които могат да доведат до паника, ще се влиза в затвора. По този текст първият, който трябва да бъде подведен под отговорност, е управителят на Българската народна банка Иван Искров.

Да припомним.

20 юни, Иван Искров:

„Вложителите трябва да са спокойни, и малки и големи. КТБ не е фалирала банка, тя е под контрола на БНБ“.

11 юли, Иван Искров:

„... на 9 юли 2014 г. с входящ номер 6199 вече внесохме при Главния прокурор още един сигнал поради съмнения за криминални действия на лица, свързани с банката“.

Двете твърдения са толкова противоположни, че съвсем очевидно едното от тях не е вярно. Следователно управителят на БНБ Иван Искров е разпространявал неверни сведения за банкова институция. И трябва да влезе в затвора.

Куриозът в случая е, че предложението за промяна в закона за банковата паника дойде тъкмо от Иван Искров. Разбира се, в промеждутъка между двете изявления.

Днес Народното събрание гласува на първо четене законопроекта. Ето текста му: 

„Който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години, гласи първата част от гласуваните промени в НК. Когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева, гласи пълният текст на поправките в НК.

С общо 90 гласа "за", 5 "против" и 48 въздържали се промените в НК минаха, като зад тях застанаха депутатите от ГЕРБ и ДПС, а тези на "Коалиция за България" се въздържаха.

Да оставим настрана управителя на БНБ Иван Искров, който, разбира се, няма да влезе в затвора, защото „тука е така“.

Друго се набива на очи, освен „неверните данни“ - разтегливото „други сведения“. Понеже е като допълнение към „неверни данни“, означава, че е нещо все пак различно от тях. Тоест вярното.

Излиза, че ще бъдат вкарвани в затвора всички, които пишат, говорят или коментират банка или друга финансова институция, независимо дали фактите са верни или не.

Интересен казус възниква, ако някоя банка например обяви, че променя лихвения си процент. В очите на някой амбициозен прокурор това е точно „разпространяване на „други сведения“ за финансова институция“. Това означава ли, че банката ще бъде съдена за разпространяване на данни срещу себе си?

Обществена тайна е резилът на Народното събрание и често  безумните закони, които гласува. Това обаче основателно може да претендира за фаворит по глупост. 

Още когато беше огласено това недоносче – предложението на БНБ за промени в закона, се чуха разумни гласове, че в този вариант те са изключително недомислени. Според Съюза на издателите например забраната за публикации на банкова тема от сериозни медии ще доведе до обратния ефект – поява на множество непроверени и твърде възможно недобросъвестни информации в блогове, социални мрежи, та ако щете и на масата в кафенето. Против недоносчето се изказаха и от Съвета за електронни медии, също достатъчно аргументирано.

Въпреки това днес 90 дебели депутатски глави гласуваха „за“.

Защото трябвало да се пази стабилността на банковата система. Но по същия начин трябва да се пази и стабилността на политическата система, защото двете са тясно свързани. Това означава ли, че утре ще се криминализира и разпространяването на информация (независимо дали е вярна или не) за Народно събрание, министерски съвет, изобщо всякакви представители на властта?

Като нищо.

Да припомним старата максима: Който жертва свобода за сигурност накрая губи и двете.

Лошото е, че жертват нашата свобода заради тяхната сигурност. Защото, както изглежда, ни вкарват в нов сценарий  за безогледно мащабно ограбване, и за разлика от последното – при Виденов, ще трябва да си мълчим. И да плащаме.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини