Безогледно берат мурсалския чай, след изпадането му от списъка "защитени видове"

Лечебният мурсалския чай, растящ в естествена среда в района на селата Триград и Мугла започна, въпреки че растението още не е „узряло”. Билката с лечебни свойства, станала популярна и като „родопска виагра“, се обира още зелена, за да се пласира на пазара. Много от хората по селата започнаха да берат мурсалски чай, за да изкарат някой лев, подобно на дивите гъби през лятото. Билката вече се бере безогледно, след като свалиха въоръжената охрана, която я пазеше в месеците на цъфтеж, докато все още беше в списъка на защитените растителни видове.

За мурсалския чай в естествените находища е в сила ограничен режим, допуска се брането му до 2 кг за лична консумация, уточняват от екоинспекцията в Смолян. Търсачите на чай обаче го обират още в началото на цъфтежа, когато и целебните му качества не са толкова силни, възмущават се жители на Мугла. Според местното население това бране е вандалско, семенцата на чая не могат да узреят и да паднат в земята, за да се разсадят туфите и да има естественои находища и следващия сезон.

В района на Смолянско естествените находища на мурсалски чай са главно в местностите Мурсалица и Сюлменица на надморска височина около 2000 м. Ароматната билка се отглежда и в много от градините в село Мугла и Тригра.

В района на Триград мурсалският чай цъфти и брането му е в разгара си, според информация от Държавното горско стопанство в селото. Вандалското бране на редкия растителен вид в района напоследък е намаляло, след като около Триград са създадени десетина плантации за отглеждането му.

Познавачите обаче твърдят, че именно чаят от естествените находища е най-ценен, а не култивираните стръкове в дворовете. Билкари препоръчват мурсалския чай като имуностимулатор, при простудни заболявания и проблеми с дихателната система.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини