Община Смолян тегли нов кредит от 11 млн.лв. за да вдигне запорите върху служебните коли и имот

 Нов кредит от 11 млн.лв. ще трябва да тегли Община Смолян, за да вдигне запора върху служебния джип на кмета Николай Мелемов и още девет коли на местната управа. Това съобщи на пресконференция градоначалникът, по повод на блокираната банкова сметка от Консорциум „Светлина”, обслужвал уличното осветление на общината при предишната управа.

„Ще поискам общинският съвет да даде съгласие за нов заем на общината, с който ще рефинансираме стария кредит към „Инвестбанк“, от който са останали около 7 млн. лв., взет от предишната управа, както и ще разплащаме други 4 млн.лв. борчове, направени пак от тях. Общината е в тежко финансово състояние. Ако успеем да вземем този кредит, ще отложим нещата във времето, но няма да се справим без помощ от държавата. Намалихме разходите до краен предел, единствено можем да продаваме имоти, за които обаче няма пазар”, каза Мелемов.

Запорът на служебните коли, както и на имот в центъра на Смолян е заради задължения на общината към консорциум „Светлина“ в размер на 937 хил.лв., натрупани в периода между 2007 и 2009г. за поддръжка на уличното осветление, за които се водят съдебни дела. Запорът върху колите обаче е наложен за около 444 хил. лв., за които е изваден изпълнителен лист, като предстои окончателно решение от Върховния съд. Според главния финансист на общинската управа Венера Аръчкова, „Светлина“ печели делото на втора инстанция, изкарва изпълнителен лист и чрез частен съдебен изпълнител от Пазарджик запорира сметката на общината в Уникредит Булбанк. Тя обслужва единствено средствата по европейски програми и средствата, които общината получава по Програма „ФЛАГ”. „Това са заемните средства, които ни обезпечават движението на всички видове съучастие в проектите“.

В тази връзка ръководството на община Смолян е направило декларация, за какво се използва тази сметка, както и липсата на приходи от местен характер, които да бъдат блокирани от кредитора, но въпреки това е запориран апетитния имот от близо 5 900кв.м. В центъра н аСмолян и автопарка на общината. Въпреки това на 22 август в общината пристига нова покана за доброволно изпълнение от същия Консорциум „Светлина”, в която правят запор върху целия наличен автопарк и апетитен имот от 5 888 кв.м. в центъра на Смолян, под едноименния хотел. За него в общинския съвет имаше разгорещени и продължителни спорове как да се използва, но така и не стигна до решение, а сега той е под забрана от кредитора.

След сформирането на общинско звено за дейности по поддържка на осветлението, разходите са свлени до 50 000 лв. за 12 месеца. Според общинарите преди да бъде прекратен договора, фирмата прибирала по 12 000 лв. на месец за поддръжка на уличното осветление в общината. До сега от общината не са плащали на консорциума, заради съмнения за начислявани дейности, които изобщо не са били извършвани.

Заради изтичането на 5-годишния давностен период обаче, в община Смолян валят претенции на стари кредитори. В началото на месец юли фирма „Рожен експрес” също наложи запор върху наличните средства в касите на община Смолян. Транспортната фирма осъди администрацията за 433 159 лв. по договори от 2000 г. и анекси към тях, сключени през 2003 г. , осчетоводени съответно през 2009 г.,2010 г. и 2011 г.  „До сега от 2011 г., когато встъпихме в длъжност сме разплатили над 10 млн. лв. стари задължения. Начислен ни е и адвокатски хонорар от 20 000 лв.”, обобщава кметът Мелемов и допълва, че е невъзможно Смолянска община да се справи без финансова помощ от държавата.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини