Община Смолян ремонтира покрива на къщата-музей на Ласло Наги

Зам.-кметът Марин Захариев и директорката на Регионалния исторически музей в Смолян Таня Марева направиха инспекция на извършените ремонтни дейности на къщата музей „Ласло Наги”.

Община Смолян осигури слагането на липсвала до сега хидроизолация на покрива, пренаредени са всички тикли на покрива, направена е корекция на дървените греди в основата му, а комините са вече с нови обшивки. Фирмата извършила ремонта дава гаранция, че няма да има проблем с покрива при евентуални неблагоприятни метеорологични условия, посочи Захариев. 
Ремонт на покрива на къщата музей е правен преди 10 години по програма „Красива България”, който в последствие се оказа некачествен и неколкократно се налагаше допълнителна работа.

Заради критичната ситуация през 2009 г. се наложи музеят да плати със собствени средства поставянето на двоен армиран найлон, за да спаси сградата, обясни Марева. Статутът й на недвижима културна ценност с местно значение е нисък, затова е неизбираема за кандидатстване по различни европейски проекти и програми, съобщиха от музея. От РИМ „Стою Шишков” са разработили нова концепция за къщата и искат да я превърнат в музей на почетните граждани на Смолян. "Такава ни е идеята, тази къща да се съхрани, защото би била един чудесен културен център, допълни още Марева. 

Община Смолян разполага с малко на брой паметници на родопската възрожденска архитектура, а тя е емблематична за България. Най-сериозният проблем е преодолян , сградата няма да се руши. Оттук нататък с община Смолян ще търсим варианти за финансиране, посочи още директорката на музея. 


Ласло Наги (1925-1978) е изтъкнат унгарски поет, публицист, преводач на български народни песни и поезия, художник, носител на Международна Ботевска награда (1976), почетен гражданин на Смолян (1976). Голямата заслуга на Ласло Наги към България и Родопите е, че прави достъпна за унгарската читателска аудитория нашата песен и най-хубавото от българската поезия. Чрез ръкописи на поета, преводи, рисунки, лични вещи и снимки е показана дейността на Ласло Наги в България от края на 40-те години до 1978 г. - студентските му години, първи пътувания из България и изучаване на нейното културно наследство, срещи и трайни връзки с български поети и писатели в Смолян и Родопите.
В музея са прибрани движимите културни ценности свързани с живота и творчеството на Ласло Наги.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини