Руската агресия срещу Украйна е заплаха за света, обяви Обама

Руската агресия срещу Украйна е ужасяваща и е заплаха за света. Това заяви американският президент Барак Обама, докато европейските нации обсъждат по-нататъшни санкции срещу Москва, ако не сложи край на потока от оръжие и войници.

Говорейки в кулоарите на срещата на върха Г-20 в австралийския град Бризбън, Обама постави сигурността и климатичните промени в центъра на срещата на лидерите, засенчвайки разговорите за глобалния икономически растеж.

Американският президент заяви, цитиран от „Ройтерс", че САЩ е в челните редици за противопоставяне на руската агресия срещу Украйна, която е заплаха за света. Той посочи за пример ужасяващото сваляне на MH17.

По-рано председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой призова Русия да изтегли войските си от Украйна. Той заяви, че Русия трябва да спре потока от войски и оръжия към територията на Украйна и да изтегли войските, които вече са в страната.

Русия от своя страна отрече да е участвала в неотдавнашната ескалация на военна дейност в Украйна и подкрепя изпълнението на примирието, договорено в Минск през септември.
„Ние не сме замесени", заяви пред журналисти по време на срещата на Г-20 Юрий Ушаков, външнополитически съветник на президента Владимир Путин.

Пред студенти в Бризбън Обама заяви, че сигурността на Азия не трябва да бъде базирана на тормоза на малките държави от големите. Той подчерта, че сигурността на региона трябва да зависи от взаимни съюзи.

Сигурността на Азия и Тихоокеанския регион трябва да зависи от международното право и мирното решаване на спорове, подчерта Обама. Той предупреди за опасностите, свързани с териториалните спорове в Южнокитайско море.

Барак Обама също така използва речта си, за да обяви, че САЩ ще предостави 3 млрд. долара на международния фонд, за да се подпомогнат бедните страни за справяне с климатичните промени.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дъ
    дънди крокодила
    1 0
    23:30, 17 дек 2014
    Вие хамерик...сте заплаха за света не русия,шибаняк смотан
Последни новини