Топ US генерал на изненадваща визита в Ирак

Най-високопоставеният американски военен генерал Мартин Демпси пристигна в Ирак. Това е първото му посещение в страната от началото на въздушните удари на водената от САЩ коалиция срещу джихадистите от „Ислямска държава", съобщава АП.

Визитата на председателя на Съвета на началник щабовете на САЩ ген. Демпси не е била обявена предварително. Тя се случва само два дни след като той обяви пред Конгреса, че САЩ ще обмисли изпращането на скромен брой американски военнослужещи да се бият заедно с иракските войски в кампанията срещу „Ислямска държава", която контролира една трета от Ирак и съседна Сирия.

Визитата на Демпси е само ден след като иракските сили изтласкаха джихадистите от град с ключова рафинерия северно от Багдад. С това отбелязаха най-голямата си победа в битката.

Междувременно в събота две паркирани коли бомби избухнаха северно от Багдад. Те са били насочени към контролно-пропускателен пункт, охраняван от войници и силите за сигурност. При взрива са убити шестима души, а 25 са ранени.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини