Путин: Украйна има бъдеще само като федерализация

Руският президент Владимир Путин изрази увереност, че Украйна има бъдеще само при федерализация,
"Украйна е сложна страна не само по етнически състав, по и по процеса на създаването й в сегашния й вид", каза Путин пред германската телевизия А Ер Де, цитиран от ТАСС и БТА.

Путин предложи на западните държави да работят заедно за постигането на единно политическо пространство в Източна Украйна. Можем да се движим в тази посока, но само заедно, отбеляза руският президент. Той призна, че по въпросите за осигуряване на сигурността подходите на лидерите на Русия и Германия "далеч не винаги съвпадат".

През последните 10-15 години бе поставена добра основа за развитието на отношенията между Русия и Германия и ще бъде жалко тя да бъде загубена, отбеляза президентът.

Ясно е обаче, че Москва и Берлин искат ситуацията да бъде регулирана (...) ще се стремим споразумението от Минск да бъде изпълнявано, каза Путин.

Договореностите от Минск не се изпълняват напълно, според него. Има определени проблеми, свързани с това, че и двете страни в конфликта не оставят част от населените места, договорени в Минск.

Путин се зарече, че Русия няма да позволи на украинските власти да унищожат всички свои политически опоненти.

„Всички ни казват: проруските сепаратисти трябва да направят това, че трябва да направят онова, повлияйте им така и така. А аз през цялото време питам: „Вие какво направихте, за да повлияете на вашите клиенти в Киев? Защо поддържате само русофобски настроените? Това е много опасно. Ако някой тихомълком подържа русофобията в Европа ще настане катастрофа”, заяви Путин, цитиран от РИА Новости и "Фокус".

Според руския държавен глава разширяването на НАТО и приближаването му към границите на Русия съществено е изменило геополитическото пространство, расте и броят на базите.

"Нима руски бази са разпръснати из целия свят? Не, базите на НАТО, американските бази са разпръснати по целия свят, включително и близо до нашите граници", каза той.

Путин заяви, че преди няколко години Русия е взела решение да възобнови далечните полети на стратегическата авиация, тъй като не е забелязвала "насрещни стъпки" от САЩ и НАТО.

Президентът на Русия определи като неадекватна реакцията на Запада на присъединяването на Крим, тъй като Москва е действала според прецедента с Косово.

Президентът на Украйна Петро Порошенко вчера заяви, че страната му е подготвена и за сценарий на тотална война, но предпочита мирно решение на конфликта.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фи
    Филип Пешев
    2 0
    14:00, 17 ное 2014
    Че защо не си "разпръснеш" и ти бази из целия свят,дорогой? Разпръсни по света водка, сельодка, гамаши и валенки, кюмюр...Светът ти дръпна килимчето, а и нямаш пари!
Последни новини